Naslovnica Izdvojeno Srpski patrijarh smješten u covid-bolnicu

Srpski patrijarh smješten u covid-bolnicu

445
patrijarh SPC Irinej

Beograd — Srpska pravoslavna crkva (SPC) saopštila je na svojoj internet-stranici da je poglavar SPC Irinej hospitalizovan u COVID bolnici u Beogradu nakon što je testiran pozitivno na korona virus.

Na stranici se navodi da je patrijarh “bez simptoma i odličnog opšteg stanja”.

“U sklopu redovne procedure testiranja, a nakon epidemiološke procene, učinjeno je PCR testiranje na SARS COV2 kojim je potvrđeno da je Njegova Svetost Patrijarh srpski Irinej pozitivan bez simptoma i odličnog opšteg stanja”, navodi se na stranici SPC-a i dodaje da je patrijarh hospitalizovan u COVID bolnici u Beogradu, prenosi Radio Slobodna Evropa.

U Srbiji je 4. novembra, prema podacima Ministarstva zdravlja, registrovano 2.412 novooboljelih od COVID-19, dok je šest osoba preminulo.

Poglavar SPC Irinej predvodio je 1. novembra opelo i liturgiju uoči sahrane mitropolita crnogorsko primorskog Amfilohija u kripti Sabornog hrama Hristovog vaskrsenja u Podgorici, kojoj je prisustvovalo hiljade vjernika.

Na sahrani gdje je bio izložen otvoreni kovčeg sa tijelom mitropolita, sveštenici, najveći dio vjernika kao i pojedini političari, nisu nosili maske, ni poštovali fizičku distancu, podsjeća RSE.

Sveštenici su pričešćivali vjernike istom kašikom, a dio prisutnih je u mimohodu ljubio ruku pokojnika čije je tijelo bilo izloženo u otvorenom kovčegu.

Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti (NKT) Crne Gore najoštrije je osudilo “drastično kršenje propisanih epidemioloških mjera za zaštitu zdravlja i života građana” tokom tri dana, koliko je trajao ispraćaj mitropolita Amfilohija.

Mitropolit Amfilohije preminuo je 30. oktobra usljed komplikacija izazvanih korona virusom.

(StarMo)