Naslovnica Region Srpska crkva priznala autokefalnost Makedonske crkve

Srpska crkva priznala autokefalnost Makedonske crkve

102
foto: RSE

Skoplje — Poglavar Srpske pravoslavne crkve (SPC) Porfirije na zajedničkoj liturgiji SPC i Makedonske pravoslavne crkve (MPC) – Ohridske arhiepiskopije u Skoplju priznao je autokefalnost Makedonske pravoslavne crkve.

On je u utorak u govoru rekao da će nakon kompletiranja pravnih dokumenata, biti pripremljen zvanični akt i obaviještene sve ostale pravoslavne kanonske crkve, javlja Radio Slobodna Evropa.

Liturgija na kojoj je objavljeno priznanje autokefalnosti je održana na dan Svetih slovenskih prosvjetitelja Ćirila i Metodija.

Patrijarh SPC Porfirije očekuje da sve mjesne crkve kanonskog reda prihvate autokefalni status Makedonske pravoslavne crkve – Ohridske arhiepiskopije.

“Braćo i sestre, sigurni smo da će i druge kanonske crkve dočekati autokefalnost Makedonske pravoslavne crkve – Ohridske arhiepiskopije”, rekao je patrijarh Porfirije.

Arhiepiskop ohridski i makedonski Stefan zahvalio je članovima Svetog arhijerejskog sinoda SPC na priznanju autokefalnosti MPC.

“Crkva nije savez mjesnih crkava, nego je uvijek bila jedna i jedinstvena i ujedinjena Duhom Svetim, kao jedno i jedino tijelo čovečanstva. Zaista, Crkva jeste podijeljena na manje geografske jedinice koje se poklapaju s političkim granicama koje ovaj svijet povlači kako bi joj olakšao vodstvo”, rekao je arhiepiskop Stefan.

Kompletan tekst je na ovom linku.

(StarMo)