Naslovnica Život Šri Lanka: Nemaju ni goriva ni para

Šri Lanka: Nemaju ni goriva ni para

100
foto arhiva

Colombo — Ministar energetike Šri Lanke izdao je oštro upozorenje zbog zaliha goriva u zemlji, jer se suočava sa najgorom ekonomskom krizom u više od 70 godina.

Kanchana Wijesekera je rekao da je državi ostalo dovoljno benzina za manje od jednog dana pod redovnom potražnjom. On je takođe rekao da bi sljedeća pošiljka benzina trebala stići za duže od dvije sedmice.

Prošle sedmice, Šri Lanka je obustavila prodaju benzina i dizela za vozila koja nisu neophodna jer se bori da plati uvoz robe poput goriva, hrane i lijekova. Wijesekera je rekao novinarima da zemlja ima 12.774 tone dizela i 4.061 tonu benzina u svojim rezervama. “Sljedeća pošiljka benzina se očekuje između 22. i 23. jula”, dodao je, prenosi BBC, na koji se poziva Radio Slobodna Evropa.

On je rekao da centralna banka Šri Lanke može osigurati samo 125 miliona dolara za kupovinu goriva, daleko manje od 587 miliona dolara potrebnih za njene planirane isporuke. Takođe je dodao da zemlja duguje 800 miliona dolara prema sedam dobavljača za kupovine koje je obavila ranije ove godine.

Do toga je došlo nakon što je Šri Lanka zabranila prodaju goriva za privatna vozila do sljedeće sedmice. Stručnjaci vjeruju da je to prva zemlja koja je preduzela drastičan korak zaustavljanja prodaje benzina običnim ljudima od naftne krize 1970-ih, kada je gorivo bilo racionisano u SAD i Evropi.

Ova ostrvska država od 22 miliona ljudi suočava se sa teškom ekonomskom krizom od sticanja nezavisnosti od Ujedinjenog Kraljevstva 1948. jer nema dovoljno strane valute da plati uvoz osnovnih dobara.

(StarMo)