Naslovnica BiH Sretan vam Božić!

Sretan vam Božić!

161

Mostar — Katolici širom svijeta dabas slave Božić – rođendan Isusa Krista.

Uz Uskrs to je glavni kršćanski blagdan, a proglašava da je Sin Božji postao čovjekom. Radi ljudi i radi njhovog spasenja sišao je s nebesa i utjelovo se – podučava katolička teologija.

Riječ Božić znači “mali Bog”. Poznaju je južni Slaveni, a nemaju je drugi narodi ni jezici. Božić je stoga prvobitni naziv djeteta Isusa, a zatim je prenesen i na sam blagdan njegova rođenja.

Božić kao ime za taj blagdan ima osobitu ljepotu, čar i osobitu povijest. Pruža poruku o Bogu, ali isto tako poruku o čovjeku. Te dvije poruke osnova su poruke o miru. U božićnom svetkovanju i čestitanju te poruke dolaze do izražaja i Božiću daju osobitu intimnost i značenje obiteljskog blagdana.

Blagdan Božića slavi se jedan dan, ali je blagdanovanje prošireno na pripre mu i produženo svetkovanje. Božiću prethode i zatim ga slijede dani osobitog slavljenja.

Svi oni čine osobit božićni krug svetkovanja koji počinje adventom — osobito zornicama i danas adventskim vijencem — preko Badnjaka stiže do Božića pa zatim Nove godine i blagdana Bogojavljenja ili Sveta tri kralja i koledanjem s blagoslovom kuća i stanova.

Redakcija portala StarMo želi vam sretan Božić!