Naslovnica Izdvojeno Sretan Uskrs!

Sretan Uskrs!

618

Rim — Danas je Uskrs, najveći kršćanski blagdan, kojim se slavi centralni događaj kršćanstva – Kristovo uskrsnuće iz mrtvih.

Spomen Kristova uskrsnuća krišćani širom svijeta slave svečanim misama, koje u većim gradovima predvode nadbiskupi i biskupi.

Ipak, zbog posebne situacije izazvane pandemijom koronavirusa i nemogućnosti vjernika da u svojim crkvama sudjeluju u misnim slavljima i liturgijskim obredima većinom su organizirani prijenosi svetih misa na televizijskim i radio stanicama, te društvenim mrežama.

Papa Franjo održao je u subotu naveče vazmeno bdijenje u praznoj bazilici sv. Petra. Na prvoj misi kojom se slavi Isusovo uskrsnuće, u vatikanskoj crkvi koja prima desetke hiljada ljudi bilo je tek nekoliko vjerskih dužnosnika i vjernika. Bazilika je zatvorena zbog epidemije koronavirusa.

Blagdan Uskrs se ne slavi svake godine u isto vrijeme. Katolička crkva slavi Uskrs u prvu nedjelju nakon prvog proljetnog punog mjeseca (uštap). Budući da prvi proljetni uštap može biti između 22. marta i 25. aprila, to znači da blagdan Uskrsa može biti samo unutar tog vremena.

Redakcija portala StarMo svim katolicima želi sretan blagdan.

(StarMo)