Naslovnica Mostar Srednja elektrotehnička škola Mostar od sada se zove po imenu velikog Mostarca

Srednja elektrotehnička škola Mostar od sada se zove po imenu velikog Mostarca

567

Mostar — Od utorka se JU Srednja elektrotehnička škola Mostar jednoglasnom odlukom Gradskog vijeća zove po imenu velikog Mostarca i čovjeka Saliha-Salke Ćurića. Inžinjera elektrotehnike, vrsnog inovatora, pjesnika, čovjeka koji je donio karate vještinu u Bosnu i Hercegovinu, borca i šehida.

Salih Salko Ćurić u mnogo čemu je bio prvi. Prvi zaljubljenik karatea, prvi takmičar, prvi trener, prvi reprezentativac. Kao pionir pokazivao je neizmjernu ljubav prema karateu.

Kako se još sa prvim godinama zrelosti pokazao kao čovjek sa jasnom i čistom vizijom, pun istrajnosti, snage, kreativnosti i sportske upornosti, tako se s vremenom počeo rađati uspjeh za uspjehom koji će ime Salke Ćurića upisati zlatnim slovima u historiji bosanskohercegovačkog sporta, ali i na međunarodnim sportskim stranicama.

A sve je počelo više nego romantično i, moglo bi se reći, gotovo stidljivo, jednog majskog dana 1967., kad je, donoseći prvi put u Sarajevo vještine karatea iz Mostara, istinski zanesenjak SaIko Ćurić okupio prve poštovaoce karatea u skučenoj dvorani Studentskog doma Seljo, današnjoj zgradi Katoličke bogoslovije, u Ulici Josipa Štadlera, bivšoj Fra Grge Martića. Nešto kasnije entuzijasti predvođeni svojim učiteljem Salkom Ćurićem preći će u dvoranu u Ulici maršala Tita 44, bivši Cedus. Od prve adrese i početaka, prvi učitelj drevnog karatea u BiH Salko Ćurić otkrivao je čari do tada gotovo nepoznatog sporta na ovim prostorima. I ubrzo su ta mjesta postala mali hramovi karatea u kojima su, pod Ćurićevom dirigentskom naklonošću, počeli da stasavaju, u prvo vrijeme poklonici, a z atim i istinski asovi koji će za kratko vrijeme zadiviti sportsko Sarajevo, zatim Bosnu i Hercegovinu i ostale prostore bivše Jugoslavije, a potom Evropu i svijet. U ovom drevnom sportu, čija je postojbina Azija, Sarajevo je počelo da stvara šampione kao da je imalo dugu tradiciju karatea. A ulogu koju je u ovom sportu imao Gičin Funakoši, a potom i njegov sin Jošitaka, u Sarajevu i Bosni sudbina je dodijelila Salihu Salki Ćuricu i njegovim saradnicima Ibrahimu Nizamu, Hamdiji Striniću, Jadranu Muhamedagiću, Nenadu Tuševljaku, Zdravku Čuturiću…

Kompletan tekst je na ovom linku.

(StarMo)