Naslovnica Politika Srebrenica: Probosanske stranke dale podršku jednom kandidatu

Srebrenica: Probosanske stranke dale podršku jednom kandidatu

312

Srebrenica — Alija Tabaković, član SDA i aktuelni predsjednik kluba Bošnjaka u Vijeću naroda RS-a, kandidat je za načelnika Srebrenice na predstojećim izborima iz reda probosanskih stranaka.

Srpska strana još uvijek nema u potpunosti usaglašene stavove, ali je izvjesno da će Mladen Grujičić imati podršku SNSD-a i još nekolicine srpskih stranaka, javlja FTV.

Probosanske stranke SDA, SBB, SBiH, DF, PDA i Naša stranka dale su podršku Aliji Tabakoviću iz reda Bošnjaka u trci za načelnika Srebrenice. Pregovori o usaglašavanju kandidata su bili isrpljujući i dugotrajni, ali je dogovor postignut.

“Da pokušamo vratiti Srebrenici dostojanstvo i da na čelo Općine Srebrenica dođe neko ko neće negirati genocid i neko ko će voditi računa o svim građanima bez obzira kako se oni zvali”, istaknuo je Tabaković, kandidat probosanskih stranaka za načelnika Srebrenice.

I u ostalim probosanskim strankama okupljenim oko inicijative Moja adresa: Srebrenica, smatraju da je nedopustivo da prvi čovjek Srebrenice u narednom periodu bude osoba koja ne priznaje sudske presude i negira genocid.

“Svi rukovodioci stranaka na nivou države, svi su nama gurali vruć krompir u ruke, i govorili vi se dogovorite mi ćemo vas podržati. Evo mi smo se dogovorili, da vidimo kako će nas podržati”, dodao je predsjednik OO PDA Srebrenica Munir Habibović, prenosi federalna.ba.

Još je nepoznato hoće li se na listi za načelnika iz reda Srba pojaviti jedno ili dva imena. No, izvjesno je da će SNSD kandidovati sadašnjeg načelnika Mladena Grujičića.

“U razgovoru sa drugim partijama sve je to preliminirano, podrška već dogovorena, međutim odbori još uvijek nisu donijeli svoj stav”, kazao je Mladen Grujičić, aktuelni načelnik općine Srebrenica.

“Nadam se da će svi razumjeti trenutak u kome se nalazimo i da neće dozvoliti da nadvladaju ti pojedinačni lični interesi i da na taj način možda dovedemo u pitanje ovu značajnu poziciju”, zaključio je predsjednik OO SDS Srebrenica Momčilo Cvjetinović.

Dok vladajući u Srebrenici čekaju usaglašavanje i potvrdu o kandidatu, u probosanskim strankama izražavaju uvjerenje da se neće ponoviti 2016. godina kada su u pitanju Lokalni izbori u ovom gradu.

(StarMo)