Naslovnica Politika Srebrenica: Smjenjen Ćamil Duraković

Srebrenica: Smjenjen Ćamil Duraković

73

Srebrenica — Ćamil Duraković smijenjen je danas sa pozicije predsjednika Skupštine opštine Srebrenica, potvrdio je Srni potpredsjednik Skupštine Radomir Pavlović.

Kako je navedeno u odluci, Duraković je smijenjen “zbog neprimjerenog i nedoličnog ponašanja i istupa u svojstvu funkcionera Skupštine, a ne u lično ime, te kršenja poslovnika u vezi sa zakazivanjem sjednica”.

Pavlović je rekao da je za smjenu glasalo 15 odbornika, dok je jedan bio protiv. Prijedlog za opoziv Durakovića podnijeli su odbornici srpskih stranaka u Skupštini.

“Za posljedice koje će uslijediti nakon moje smjene Srbi će snositi odgovornost, jer incijativa za moju smjenu nije došla od Bošnjaka, nego od Srba. Pitam se koji je Bošnjak spreman da pristane na uslove Milorada Dodika. Sutra ćemo vidjeti kakvo će biti tajno glasanje”, kazao je Duraković uoči sjednice.

Inače, nakon početka zasjedanja bošnjački odbornici u Skupštini opštine Srebrenica u četvrtak, 16.septembra, napustili su sjednicu. Razlog napuštanja je što nijedan njihov prijedlog dopune dnevnog reda nije prihvaćen.

Predsjednik Skupštine Opštine Srebrenica Ćamil Duraković podnio je nedavno krivičnu prijavu krajem jula protiv novinara Radio-televizije Republike Srpske (RTRS) Branimira Đuričića zbog, kako je naveo, poricanja genocida u Srebrenici.

“Osumnjičeni je na Twitter profilu svjesno i namjerno napisao objavu u kojoj se navodi: “Od danas je i formalno na snazi Zakon o negiranju genocida u Srebrenici. Kazna zatvora do pet godina zatvora. Uz iskreno uvažavanje bošnjačkih stradalnika u Srebrenici, kao potomak žrtava istinskog, jasenovačkog genocida i borac za slobodu izražavanja kažem u Srebrenici nije bilo genocida’ “, kazao je Duraković za Radio Slobodna Evropa (RSE) krajem jula.

(StarMo)