Naslovnica Region Srbijanski ministar: Srbi su u Hrvatskoj “marginalizirani i diskriminirani”

Srbijanski ministar: Srbi su u Hrvatskoj “marginalizirani i diskriminirani”

81
Nikola Selaković

Beograd — Srbijanski ministar vanjskih poslova Nikola Selaković poručio je u četvrtak da je Srbija “dosljedno opredijeljena za unapređenje odnosa s Hrvatskom”, ali je kritizirao odnos prema Srbima u Hrvatskoj gdje su oni i dalje “marginalizirani i diskriminirani”.

Selaković je naglasio da će “predstavnici vlasti Hrvatske imati u vlastima Srbije i u budućnosti partnera” u naporima da se odnosi dviju država i naroda “unaprijede na najvišu razinu”.

Međutim, kako je istaknuo, “moramo dobiti jasnu potvrdu iskrene želje naših partnera da doista idu tim putem, jer sve češće do nas stižu sasvim suprotni signali”.

Selaković je u povodu posjete hrvatskog šefa diplomacije Gorana Grlića Radmana Subotici u pisanoj izjavi istaknuo da je “položaj nacionalnih manjina lakmus papir naših bilateralnih odnosa”, naglasivši da se na njemu mora dosljedno raditi jer je to “naša civilizacijska obaveza”.

Grlić Radman je na ceremoniji polaganja kamena temeljca za gradnju Hrvatske kuće u srijedu rekao kako hrvatska vlada “svojom aktivnom manjinskom politikom, bilo da su u pitanju Hrvati u svijetu ili manjine u Hrvatskoj, želi doprinijeti izgradnji društva koje uključuje toleranciju, poštovanje različitosti i uključivost“.

 

(StarMo)