Naslovnica Region Srbijanac zatečen sa planovima za izvođenje “diverzantskih akcija u Crnoj Gori”!

Srbijanac zatečen sa planovima za izvođenje “diverzantskih akcija u Crnoj Gori”!

367
foto arhiva - ilustracija

Podgroica — Crnogorska policija privela je u srijedu srpskog državljanina Željka Stankovića, “zaposlenog kao civila pri Srpskoj pravoslavnoj crkvi u Manastiru Ostrog”, radi dalje istrage povodom zaplijenjenih dokumenata koja imaju oznaku “strogo povjerljivo” i u kojima se “najavljuje organizacija diverzantskih akcija u Crnoj Gori”.

Prema informacijama portala Pobjeda, crnogorska policija je početkom sedmice izvela opsežnu akciju lociranja pojedinih bezbjednosno interesantnih osoba za koje se osnovano sumnja da učestvuju u operacijama šverca narkotika.

U srijedu rano ujutro policija je pretresla jedan ,,štek stan“ u Nikšiću u nadi da će zateći bezbjednosno interesantnu osobu iz Podgorice za kojom je raspisana interna potjernica. Prema operativnim podacima, ta osoba trebalo je da bude sakrivena, sa svojom djevojkom koja je Nikšićanka, u iznajmnjenom stanu.

Umjesto treženog pripadnika kriminalnog klana, u stanu su policijske snage zatekle Željka Stankovića, srpskog državljanina sa prijavljenim boravkom u Crnoj Gori. Istražiteljima je ispričao da je prije nekoliko mjeseci iznajmio stan u Nikšiću, a da radi na imanju Manastira Ostrog.

Policija je, ipak, iskoristila sudski nalog i prilikom pretresa pronašla, osim nekoliko džointa marihuane, nešto mnogo intrigantnije – tri „strogo povjerljive depeše“, označene kao “vojna tajna”.

Sve tri su naslovljene – Komanda ,,Panter“, a sadržaj djeluje zastrašujuće.
Primalac prve depeše se obavještava da on (neidentifikovano lice, bez imena u depeši) i njegovi ljudi iz Komande „Panter“ ,,ne ulaze u sastav Ministarstva odbrane ili Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije“ da je prethodno određeni komandant snaga u Crnoj Gori, kodnog naziva ,,Jastreb“ ,,odustao od operacije“ te da ,,pre oružanih sukoba u Crnoj Gori“ treba preuzeti dva paketa.

Pošiljke koje ,,panteri“ u Crnoj Gori treba da preuzmu su označene šifrom cc-24/1 i cc-24/2. Ne navodi se sadržaj paketa, ali se precizno određuju zadaci tajne jedinice: ,,zauzimanje strateških položaja, izviđanje, diverzija i čuvanje strateških položaja i objekata tokom sukoba“…

Na kraju strogo povjerljivog zapisa naznačeno je da se ,,dalja komunikacija nastavlja preko kontakta ‘Zmija'“.

Citirana depeša zavedena je 15. novembra 2019. godine. Načinom pisanja, strukturom teksta i navedenim komandama povjerljivi dokument podsjeća na instrukciju za ,,crne operacije“, koje neka država, preko agenata ili plaćenika, tajno izvodi na teritoriji druge zemlje.

Indikativno je i vrijeme slanja depeša: koju sedmicu prije usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovijesti, kada su prosrspske političke stranke u Crnoj Gori, pa i vrhovnici Srpske pravoslavne crkve na sva zvona najavljivali nemire, proteste i ,,krvlju branjene svetinje“ ako se zakon usvoji u Skupštini Crne Gore.

Momenat za neku akciju ,,patriotskih fanatika“ bio je idealan: očekivalo se da će od januara u Crnoj Gori da se dese nemiri.

Da sve dobije oblandu autentičnosti, na dnu zaplijenjenih depeša su potpisi osoba koje stvarno postoje u obavještajnoj nomenklaturi Srbije: Bratislav Gašić, direktor Bezbjednosno-informativne agencije Srbije, kao i Zoran Stojanov, pravnik zapošljen u Ministarstvu odbrane Republike Srbije.

(StarMo)