Naslovnica Region Srbija: Zabrana kretanja za vikend

Srbija: Zabrana kretanja za vikend

265
Aleksandar Vučić

Beograd — Zabrana kretanja od 13 u subotu do ponedjeljka u pet ujutro i maksimalno dvoje ljudi na jednom mjestu, nove su mjere u borbi protiv pandemije korona virusa, saopštio je 2. aprila Aleksandar Vučić, predsjednik Srbije.

On je nakon sastanaka medicinskog i ekonomskog kriznog štaba u Beogradu rekao da će od subote uveče građanima biti dozvoljena šetnja kućnih ljubimaca od 23 sata do 01 poslije ponoći, na maksimalnoj udaljenosti od 200 metara od mjesta prebivališta, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Vučić je najavio da medicinska pomoć iz Rusije za borbu protiv korona virusa u Srbiju stiže 3. aprila u 11 sati. On je u Beogradu rekao da je o tome 2. aprila telefonom razgovarao sa Vladimirom Putinom, predsjednikom Ruske Federacije.

“Sutra stiže ‘iljušin’ sa medicinskom opremom, respiratorima, lijekovima, sa osam ljekara i osobljem iz Rusije za dezinfekciju zgrada. Dolazi isti paket kao što je bio za Italiju”, naveo je Vučić.

Saopštio je da je u isto vrijeme razgovarao i sa Emmanuelom Macronom, predsjednikom Francuske, i da ga je zamolio da kompanija Sanofi Srbiji dostavi 50 kilograma sirovine za lijek ‘hlorokin’ kako bi se pravio u beogradskoj farmaciji Galenika.

“Rekao mi je da ćemo odgovor dobiti za 48 sati i da imamo punu podršku Francuske”, saopštio je Vučić i dodao da će 9. aprila Srbija imati punu proizvodnju hirurških maski.

Vučić je rekao da se u narednim danima može očekivati povećanje broja smrtnih slučajeva, jer je 81 osoba na respiratorima u kritičnom stanju.

“Ostali se osjećaju dobro u bolnicama, U prethodna tri dana veći najveći procenat pozitivnih na korona virus dolazi iz Beograda, Ćuprije, Čačka i Valjeva, dok se Niš se stabilizovao”, rekao je Vučić.

Kako je saopštio, tri osobe u posljednja 24 sata preminule su u Srbiji od COVID-19, dok je od 637 testiranih 111 pozitivno na korona virus.

(StarMo)