Naslovnica Region Srbija: Vulin zabrinut za Srbe u CG i za RS

Srbija: Vulin zabrinut za Srbe u CG i za RS

495
foto: Ministarstvo odbrane Srbije

Beograd — “Srbija želi snažnu i jaku vojsku, jer je ona garant stabilnosti i neutralnosti, ali i njenog napretka i razvoja”, poručio je ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin tokom susreta sa ministrom odbrane Rusije Sergejem Šojguom u ponedeljak u Beogradu.

U saopštenju Ministarstva odbrane Srbije navedeno je da je Vulin, tokom razgovora sa Šojguom, ukazao da je nedopustivo formiranje Vojske Kosova, njeno naoružavanje i jačanje, te izrazio “zabrinutost za Srbe i Srpsku pravoslavnu crkvu u Crnoj Gori, kao i zbog napada na Republiku Srpsku i kršenje Dejtonskog sporazuma”, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Vulin je, zahvaljujući na dosadašnjoj saradnji, naveo da je Šojgu, uz vrhovnog komandanta Oružanih snaga Rusije Vladimira Putina, “od jedne demoralisane, gotovo prežaljene armije koja jedva da je bila u stanju da sačuva svoju teritoriju, napravio vojsku bez premca u svijetu koja je u stanju da sačuva svoj narod gdje god da je i da sačuva mir”.

“Stav da u politici ne postoje prijatelji, nego samo interesi, istina je za svakoga osim za onog koji je upoznao našeg druga, našeg brata Sergeja Šojgua”, poručio je Vulin u Domu Garde na Topčideru tokom svečanosti uručenja Šojguu diplome počasnog doktora nauka Univerziteta odbrane u Beogradu za doprinos jačanju saradnje Srbije i Rusije.

Šojgu je, primajući diplomu, ukazao na izraženu vojnu saradnju Srbije i Rusije i na “duhovnu bliskost” dva naroda koji su se, kako je rekao, u prethodna dva stoljeća borili protiv zajedničkog neprijatelja.

“Današnji susret naglašava visoki nivo saradnje i partnerstva među nama. Svake godine imamo više i više zajedničkih projekata između naših ministarstava odbrane. Regularno sprovodimo zajedničke vježbe. Takođe, razvijamo vojničku saradnju u školovanju vojnih kadrova. Sve je veći broj srpskih oficira školovanih u Rusiji. Naravno, to doprinosi duhovnoj bliskosti naša dva naroda”, izjavio je Šojgu.

Kompletan tekst je na ovom linku.

(StarMo)