Naslovnica Region Srbija: Vučić raspisao izbore, opozicija – bojkot

Srbija: Vučić raspisao izbore, opozicija – bojkot

183
Aleksandar Vučić; foto: arhiva - ilustracija

Beograd — Parlamentarne izbore u Srbiji za 26. april raspisao je danas predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

On je na konferenciji za štampu u Beogradu najavio da će to učiniti u podne, nakon što su Maja Gojković, predsjednica Skupštine Srbije, i Ištvan Pastor, predsjednik Skupštine Vojvodine, za isti datum raspisali lokalne i pokrajinske izbore.

“Želim svima uspjeh i da sve protekne u demokratskoj atmosferi. Važno je da sve protekne mirno, demokratski, i da narod po svojoj volji izabere svoje predstavnike”, rekao je Vučić, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Predsjednik Srbije saopštio je da će po raspisivanju izbora odluka biti objavljena u Službenom glasniku u kojem će biti i izborni tehnički detalji. Nakon toga, kako je rekao, idu sjednice Republičke izborne komisije, pokrajinskih i opštinskih izbornih komisija, i počinju izborne radnje.

“Biće više od 50 dana za kampanju, biće jedna od najdužih ikada, dovoljno vremena da svi predstave svoje programe”, naveo je Vučić.

Opozicioni Savez za Srbiju (SzS) “raspisao” je bojkot predstojećih izbora kao odgovor na raspisivanje izbora u Srbiji na sva tri nivoa za 29. april.

Na konferenciji za novinare u SzS u Beogradu, predsjedavajući tog saveza i predsjednik Demokratske stranke (DS) Zoran Lutovac ocijenio je da bez obzira na odziv glasača, predstojeći izbori “neće biti legitimni bez predstavnika opozicije čije zahtjeve”, kako je dodao, “vlast ignoriše”.

On je dodao da predsjednik Srbije Aleksandar Vučić stvara “svoju opoziciju”, umjesto da uvaži zahtjeve stavrne opozicije za poboljšavanje izbornih uslova.

Blok opozicionih stranaka koji pored ostalih čini Stranka slobode i pravde Dragana Đilasa, Narodna stranka Vuka Jeremića i pokret Dveri Boška Obradovića, proglasile su bojkot izbora, uz tvrdnju da ne postoje uslovi za fer i pošteni uslovi za njihovo održavanje.

(StarMo)