Naslovnica Region Srbija: Vojska podigla šatorski karantin

Srbija: Vojska podigla šatorski karantin

243

Beograd — U Moroviću kod Šida, u blizini granice s Hrvatskom, u četvrtak je otvoren kamp za državljane Srbije koji se vraćaju iz inostranstva, a nemaju prijavljeno boravište u zemlji, te za ostale putnike za koje doktori na granicama ocijene da mogu biti zdravstveni rizik.

Vijest o podizanju šatorskog karantina saopštilo je srbijansko ministarstvo odbrane, prenose hrvatski mediji.

Slijedeći uputstva doktora, ministarstvo odbrane i ministarstvo unutrašnjih poslova te nadležne sanitarne službe određivat će ko može ulaziti u kamp.

Naselje šatorskog tipa u Moroviću, nekoliko kilometara od graničnog prelaza Bajakovo-Batrovci, može primiti do 500 osoba, kojima će Vojska Srbije osigurati zdravstvenu njegu, smještaj i ishranu.

Srbijanski ministar odbrane Aleksandar Vulin pozvao je građane da se “pridržavaju uputstava, slušaju nadležne organe i na taj način zaštite i sebe, ali i sve druge građane”.

“Vojska Srbije je uspostavila prihvatni kamp za sve one koji ili nemaju prijavljeno boravište na teritoriji Republike Srbije, a naši su državljani, ili sve one za koje naši ljekari na granicama ocijene da mogu da postati zdravstveni rizik”, objasnio je Vulin.

On je rekao da će svi takvi biti smještani u prihvatni kamp u Moroviću, gdje moraju proći kroz odgovarajući period izolacije i intenzivnog medicinskog praćenja, gdje će biti zaštićeno njihovo zdravlje ali i spriječeno da prenesu zarazu.

“Svi koji smatraju da trebaju doći u Republiku Srbiju, moraju isto tako prihvatiti zakone i pravila koja vrijede u Srbiji i za vrijeme vanrednog stanja i poslije njega”, naglasio je Vulin.

Vojska Srbije će, kako je rekao, prateći potrebe uzrokovane epidemiološkom situacijom, otvoriti još nekoliko prihvatnih kampova za karantin i za one koji dolaze iz zemalja koje su pogođene koronavirusom.

(StarMo)