Naslovnica Region Srbija: Vladajući SNS će podržati Dodikov stav o državljanstvu?

Srbija: Vladajući SNS će podržati Dodikov stav o državljanstvu?

433
foto arhiva - ilustracija

Beograd — Vladajuća Srpska napredna stranka (SNS) u Srbiji, navodno “podržava ideju člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika da vlast u Beogradu omogući automatsko državljanstvo Srbije za sve građane iz bh. entiteta RS”.

– To je nešto o čemu će se uskoro sigurno razgovarati na najvišem nivou – rekao je potpredsjednik Glavnog odbora SNS-a Miloš Vučević.

On smatra da je riječ “o dobroj ideji” i da je lično za takvu izmjenu postojećeg zakona, te dodao da vjeruje da će se o tome pozitivno izjasniti i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i premijerka Ana Brnabić.

Nema apsolutno nijednog razloga da se takvo nešto zakonski ne uredi na taj način. I to ne samo za Srbe iz RS-a, već i za ostale naše sunarodnike iz drugih država. Hrvatska je već uradila nešto slično, ali i Mađarska koja je to pravo dalo svim Mađarima koji su rođeni na teritoriji nekadašnje Austrougarske. Zašto onda i Srbija ne bi razmotrila Dodikov prijedlog i ponudila državljanstvo svim svojim sunarodnicima, ma gdje oni živjeli. A Srbi iz RS-a su sigurno visoko na toj listi – rekao je Vučević za “Glas Srpske”.

 

(StarMo)