Naslovnica Region Srbija: Više nema pozivanja, odmah u Dom zdravlja

Srbija: Više nema pozivanja, odmah u Dom zdravlja

333

Beograd — Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Srbije Berislav Vekić izjavio je u srijedu da građani koji osjete simptome koji upućuju na korona virus kao što su suhi kašalj, bol u grlu ili povišena temperatura, treba da se jave najbližem domu zdravlja gdje će biti pregledani i bit će ili vraćeni u kućnu izolaciju ili upućeni na bolničko liječenje.

On je u izjavi za Radio-televiziju Srbije (RTS) objasnio da više nema pozivanja brojeva telefona, već čim osjete tegobe građani mogu da krenu ka domu zdravlja, a ambulante će raditi od 7.00 do 22.00.

“Uočili smo da se pacijenti kasno jave ljekaru, tek poslije tri ili četiri dana od kada osjete temperaturu, što dodatno komplikuje situaciju. Otvaranjem takozvanih COVID ambulanti pri svakom domu zdravlja želimo da smanjimo priliv pacijenata ka Infekivnoj klinici, bolnici Dragiša Mišović i Zemunskoj”, rekao je Vekić, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Dodao je da su se medicinski radnici obučili u posljednje dvije sedmice za postupanje u ovakvim situacijama i da će nakon pregleda ljekara, eventualnog rentgena ili analize krvi biti donesena odluka o daljnjem liječenju.

Vekić je kazao da kretanje poslije 17 sati u takvim slučajevima neće biti problem i da će građani u ambulanti dobiti odgovarajuću dokumentaciju kako bi mogli da se vrate kućama.

Za one koji tegobe osjete nakon 22.00 ostaje da mogu da odu na Infektivnu kliniku, rekao je Vekić.

U Srbiji je, prema aktuelnim podacima, registrovano ukupno 900 osoba pozitivnih na virus korona, a preminula je 21 osoba.

(StarMo)