Naslovnica Region Srbija uputila oružje Armeniji

Srbija uputila oružje Armeniji

436

Baku — Ministarstvo vanjskih poslova Azerbejdžana pozvalo je na razgovor otpravnicu poslova Ambasade Srbije u toj zemlji Danicu Veinović, a kao razlog se navodi oružje koje je iz Srbije upućeno u Armeniju.

Kako javlja servis Radija Slobodna Evropa u Bakuu, u pitanju su minobacači i municija raznog kalibra.

Na granici Azerbejdžana i Armenije, 12. jula su izbili oružani sukobi koji su trajali nekoliko dana, a strane se međusobno optužuju za napade na prvim linijama i granatiranje sela.

U izjavi zamenika ministra vanjskih poslova Azerbejdžana Helefa Helefova, sa kojim se diplomatska predstavnica Srbije Danica Veinović susrela 20. jula, podsjeća se da Azerbejdžan i Srbija imaju strateško partnerstvo.

U izjavi se podsjeća i da je 2013. godine između dviju zemalja potpisana Deklaracija o prijateljstvu i strateškom partnerstvu na nivou šefova država, kao i zajednički akcioni plan za strateško partnerstvo u 2018. godini.

“Srpska otpravnica poslova u Azerbejdžanu Danica Veinović rekla je da nema informacije o tim pitanjima i obećala je da će ih proslijediti srpskoj strani”, navodi se u izjavi, prenosi RSE.

(StarMo)