Naslovnica Region Srbija: Uhapšeno 28 ljudi

Srbija: Uhapšeno 28 ljudi

283
foto arhiva - ilustracija

Prijepolje — Dvadeset osam osoba uhapšeno je na području općina Prijepolje i Arilje te grada Novog Pazara u Republici Srbiji zbog sumnje da su počinile više krivičnih djela, i to zloupotreba službenog položaja, trgovina uticajem i zloupotreba u vezi s javnim nabavkama.

Među uhapšenima su bivši i sadašnji zvaničnici Prijepolja, Arilja i Novog Pazara, kao i direktori pojedinih javnih poduzeća iz tih mjesta, prenose srbijanski mediji.

U Novom Pazaru policija je uhapsila pomoćnika gradonačelnika tog grada E. Š. (1981), odgovornu osobu Zavoda za urbanizam S. Lj. (1976), odgovornu osobu Javnog komunalnog poduzeća Gradska čistoća E. O. (1962) i još osam osoba zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivična djela “trgovina uticajem”, “zloupotreba službenog položaja” i “zloupotreba u vezi s javnom nabavkom”, navodi Radiotelevizija Srbije (RTS), a prenose hrvatski mediji.

Također, uhiapšeni su i radnik Gradske uprave Novog Pazara M. D. (1968), zaposleni u Kulturnom centru tog grada A. I. (1978), kao i vlasnici pet privrednih društava, dok je za jednom osobom podnesena krivična prijava u redovnom postupku.

Osumnjičeni se terete za zloupotrebe i mahinacije u postupku javnih nabavki.

Uhapšeni su i bivši predsjednik općine Prijepolje D. Z. (1965), odgovorna osoba vrtića “Miša Cvijović” I. K. (1978), kao i šest službenika Općine Prijepolje, zbog sumnje da su počinili krivična djela “zloupotreba službenog položaja”, “zloupotreba službenog položaja u pomaganju” i “trgovina uticajem”. Krivična prijava u redovnom postupku bit će podnesena i protiv odgovorne osobe Turističke organizacije Prijepolje.

Zbog sumnje da su zloupotrijebili službeni položaj, u Arilju su uhapšeni bivši predsjednik te općine M. N. (1956), zamjenik predsjednika B. V. (1965), rukovodioci općinske uprave Arilje G. P. (1964) i R. N. V. (1962), zvaničnik Mjesne zajednice Kruščica T. K. (1975), zvaničnik FK “Budućnost” iz Arilja M. S. (1951), bivša radnica općine, kao i vlasnici dva privrednka društva s područja te lokalne samouprave.

Policija će i protiv bivšeg predsjednika općine Arilje Z. T. podnijeti krivičnu prijavu u redovnom postupku.

Oni se terete za zloupotrebe i mahinacije u postupku javnih nabavki.

Akcija je izvedena u saradnji s Posebnim odjeljenjem za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Kraljevu, a osumnjičeni će, uz krivične prijave, biti privedeni nadležnom tužilaštvu.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić na konferenciji za novinare kazao je da su jutros uhapšena dva bivša predsjednika općine iz redova Srpske napredne stranke, prenosi RTS, a riječ je o, kako je kasnije rekao, bivšim čelnicima općina Arilje i Prijepolje.

(StarMo)