Naslovnica Region Srbija: Ubrzo opet izbori

Srbija: Ubrzo opet izbori

158

Beograd — Nova vlada Srbije će imati ograničen mandat i vanredni parlamentarni izbori bit će održani najkasnije 3. aprila 2022. godine, zajedno sa redovnim predsjedničkim izborima, najavio je Aleksandar Vučić, predsjednik Srbije i lider Srpske napredne stranke (SNS).

Ova partija osvojila je ubjedljivu većinu na izborima održanim 21. juna, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Uz SNS, novu vladu će činiti i njihov dosadašnji partner Socijalistička partija Srbije (SPS) Ivice Dačića, ali i Srpski patriotski savez – SPAS Aleksandra Šapića, koji je do sada bio u opoziciji.

U novoj vladi bit će i stranke manjina. Cenzus su prešle četiri manjinske partije, ali za sada nije saopšteno koje će biti dio vlasti.

Jedino kadrovsko rešenje koje je Vučić objelodanio je da će Ivica Dačić, dosadašnji potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih poslova, biti predsjednik Skupštine Srbije.

Vučić je rekao i da su mogli formirati vladu i bez koalicionih partnera, s obzirom da su osvojili preko 60 posto mandata u parlamentu Srbije i da su se unutar stranke čula različita mišljenja o tome kako i sa kim formirati buduću vladu, kao i da se postavljalo i pitanje da li da samostalno “uzmu sve u svoje ruke”.

On je ipak istakao da su tokom prethodnih osam godina saradnje sa SPS-om učinili mnogo toga dobrog i da to poštuju.

(StarMo)