Naslovnica Region Srbija: Tri puta više mrtvih od prijavljenog broja

Srbija: Tri puta više mrtvih od prijavljenog broja

203

Beograd — Srbijanski epidemiolog Predrag Kon izjavio je u utorak uveče da je prema njegovom istraživanju na osnovu podataka iz Gradskog zavoda za javno zdravlje, od marta do juna bilo tri puta više smrtnih slučajeva nego što je sistem prikupio i što je zvanično objavljeno, odnosno pismeno prijavljeno.

Kon je za NewsMax Adria naveo da je u svom istraživanju, od marta do juna, našao 210 smrtnih ishoda kojima je u potvrdi o smrti bilo napisano kao neposredni ili osnovni uzrok smrti covid 19, a da je 118 takvih slučajeva zvanično prijavljeno, prenosi N1, na kojeg se poziva agencija Beta.

“Pored toga našao sam 29 smrtnih slučajeva u tom istom periodu od virusne pneumonije i našao sam višak smrtnosti od neoznačene pneumonije dakle, nebakterijske 102 slučaja je bilo viška, ali ne možemo reći da su 102 bila od covida, ali jedan znatan broj jeste”, dodao je.

Rekao je da je postojao problem u informacionom sistemu, ali da su sada podaci o broju zaraženih i umrlih od posljedica korona virusa “vrlo približni i vrlo tačni”.

Sedmičnik NIN je objavio da je u julu, kada se Srbija suočavala sa novim udarom korona virusa, urađeno bar 100.000 testova manje nego što su to pokazali zvanični podaci, a broj oboljelih je umanjen.

“Mi prvi put koristimo jedan informatički sistem. Taj informacioni sistem u jednom trenutku, u jednom periodu, nije bio dovoljno precizan i ne mogu da tvrdim zašto dakle negdje od sredine juna on nije bio precizan. Ispitivanjem svega onoga što se dešavalo, jasno se vidjelo da postoji razlika između onoga što mi na nivou Beograda utvrđujemo kao slučajeve, i posebno smrtne slučajeve”, rekao je Kon.

(StarMo)