Naslovnica Region Srbija: Tri osobe umrle od koronavirusa u 24 sata

Srbija: Tri osobe umrle od koronavirusa u 24 sata

168
foto: ilustracija

Beograd — U posljednja 24 sata u Srbiji su tri osobe preminule, a registrirano je 111 novooboljelih od koronavirusa, pa se ukupan broj zaraženih popeo na 1.171, navodi se u najnovijem izvještaju objavljenom na portalu državnih tijela „covid19.rs“.

“Preminule su dvije osobe muškog pola i jedna osoba ženskog pola. Prosjek njihovih godina je 58,7 i kao i kod svih prethodnih žrtava, i oni su imali komorbiditete, odnosno više drugih bolesti koje su doprinijele fatalnom ishodu”, objavljeno je na portalu, prenose bh. mediji, koji se pozivaju na Fenu.

Hospitalizirana su ukupno 783 pacijenta, od kojih je 81 na respiratoru. U Srbiji je do sada preminulo 31 osoba.

Zamjenica direktora Instituta “Batut” Darija Kisić Tepavčević je za Radio televiziju Srbije (RTS) rekla da se zemlja nalazi pri kraju četvrte sedmice od evidentiranja prvog oboljelog, i da se posljednjih dana može vidjeti da su brojevi veći, ali da u poređenju s drugim zemljama, taj broj i rast nisu tako strmoglavi.

“Na pitanje o tome jesmo li mogli spriječiti veći broj infekcija i smrtnih ishoda, odgovor je da jesmo”, naglasila je Kisić Tepavčević te poručila da je potrebno učiniti sve da se reducira i u potpunosti spriječi daljnje obolijevanje i umiranje.

Predsjednica srbijanske vlade Ana Brnabić najavila je održavanje zajedničke sjednice dva krizna štaba na kojoj će biti razmotreno je li potrebno poduzimati daljnje mjere u borbi protiv koronavirusa.

Potom je za navečer najavljeno obraćanje predsjednika države Aleksandra Vučića.

U ranijim istupima predstavnici državnih tijela nisu isključili mogućnost uvođenja potpune zabrane kretanja u trajanju od 24 sata.

(StarMo)