Naslovnica Region Srbija: Tri decenije negativnog priraštaja

Srbija: Tri decenije negativnog priraštaja

390
foto: pixabay.com - ilustracija

Beograd — Srbija će za 20 godina imati oko šest miliona stanovnika ukoliko se nastave loši demografski trendovi, rekla je za Radio Slobodna Evropa (RSE) Gordana Bjelobrk, načelnica Odjeljenja za demografiju Republičkog zavoda za statistiku (RZS).

“Najgore je što će se poremetiti starosna struktura stanovništva. Već sada je svaki peti stanovnik u Srbiji stariji od 65 godina, a predviđa se da će 2041. godine to biti svaki četvrti. To je ono što nije dobro, što nam se smanjuje generacija koja je sposobna za reprodukciju”, navela je Gordana Bjelobrk.

Prema podacima državnog Zavoda za statistiku, u Srbiji od 2019. živi 6.982.604 ljudi, čime je, prvi put poslije 53 godine, broj stanovnika pao ispod sedam miliona.

U 2018., kako pokazuju oficijelni podaci, u Srbiji je rođeno 63.975 beba, dok je 101.665 ljudi umrlo, čime je nastavljen negativni prirodni priraštaj koji traje već tri decenije.

Milan Knežević, predsjednik Asocijacije malih i srednjih preduzeća Srbije, kaže za Radio Slobodna Evropa (RSE) da se za bolje sutra mora početi iz početka.

Kompletan tekst je na ovom linku.

(StarMo)