Naslovnica Region Srbija: Tražit će raspravu o uvođenju sankcija Rusiji

Srbija: Tražit će raspravu o uvođenju sankcija Rusiji

103

Beograd — Potpredsjednik Stranke slobode i pravde (SSP) u Srbiji Borko Stefanović izjavio je 16. augusta da će, kao predsjednik Odbora za vanjsku politiku Skupštine Srbije, inicirati raspravu o usaglašavanju vanjske politike Srbije sa vanjskom politikom Evropske unije (EU), posebno po pitanju uvođenja sankcija Rusiji.

On je, za televiziju N1, rekao da će na jednoj od prvih sjednica tražiti da prvo Odbor, a zatim i Skupština, raspravljaju o usaglašavanju vanjske politike Srbije sa politikom EU.

“Da se o tome raspravlja, da se čuju argumenti jedne i druge strane, da se čuje šta su posljedice našeg neusaglašavanja naše vanjske politike, šta su posljedice po našu privredu, šta znači okretanje protiv Evrope”, naveo je Stefanović, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Prema njegovim riječima, restiktivne mjere prema Rusiji su sve evropske države napravile, a ocijenio je da u toj situaciji Srbija “nema šta previše razmišljati”.

Stefanović je ocijenio i da javnost nije dovoljno informirana o tome koje su posljedice neuvođenja i uvođenja sankcija.

“Izvršna vlast može bježati od tog problema, ali problem je što je Srbija jedina evropska država koja se nije opredijelila po tom pitanju. Posljedice mogu biti nesagledive, po mom mišljenju”, rekao je on.

Srbija je jedina zemlja kandidat za pridruživanje EU, pored Turske, koja nije uvela sankcije Rusiji zbog invazije na Ukrajinu.

(StarMo)