Naslovnica Izdvojeno Srbija: Traži se 15 godina zatvora za pripadnika Armije RBiH

Srbija: Traži se 15 godina zatvora za pripadnika Armije RBiH

417
foto arhiva

Beograd — Tužilac Tužilaštva za ratne zločine (TZR) Srbije zatražio je 15-godišnju zatvorsku kaznu za Huseina Mujanovića, koji je optužen da je kao ratni komandant zatvora “zlostavljao Srbe u Hrasnici kod Sarajeva”.

Vitorović je rekao da je „dokazima neosporno utvrđeno da je Husein Mujanovic učinio krivično delo koje mu se stavlja na teret“.

„Predlažem da ovaj sud Huseina Mujanovica oglasi krivim i kazni kaznom od 15 godina (zatvora)“, dodao je Vitorović.

Prema optužnici, u periodu od 8. jula do 15. oktobra 1992. u zatvoru u Hrasnici, kojeg je vodila Armija Bosne i Hercegovine (ABiH), bilo je oko 30 srpskih zatvorenika.

Zatvorenicu su, prema optužnici, držani u lošim uslovima i zlostavljani, neki od njih su pretučeni u obližnjem skloništu, a šest ih je umrlo zbog posledica premlaćivanja.

Mujanović se tereti da je lično tukao dva zatvorenika koja su preživjela.

Njegova odbrana je negirala da su iskazi svjedoka i dokazi potvrdili optužbe.

„Tvrdnje optužbe se baziraju samo na izjavama svedoka koji su ih menjali poslednjih 20 godina“, rekao je sudu branilac Dušan Ignjatović.

„On se borio na jednoj strani, mi smo navijali za drugu, pokušajmo da onima koji su se borili protiv, koji bi mogli da budu percipirani kao neprijatelji, (da pokažemo) da mogu da očekuju pravdu u Srbiji“, rekao je Ignjatović.

Mujanović je ponovio da nije kriv po optužbama.

Njega je srbijanska policija uhapsila u julu 2018. na graničnom prelazu između Bosne i Hercegovine i Srbije.

Očekuje se da presuda bude donesena 6. jula.

(StarMo)