Naslovnica Region Srbija: Šutnja o špijunskoj aferi

Srbija: Šutnja o špijunskoj aferi

352
foto: VOA/AP - ilustracija

Beograd — U vladajućoj Srpskoj naprednoj stranci (SNS) kažu da su brojke neumoljive i da one pokazuju da Srbija na godišnjem nivou ima više aktivnosti na odbrambeno-bezbjednosnom planu sa NATO-om i SAD nego sa Rusijom.

“A brojke kazuju da Srbija godišnje sa Rusijom ima otprilike tridesetak aktivnosti na odbrambeno-bezbjednosnom planu različitog nivoa, ali zato sa NATO-om, sa SAD pet puta više”, kaže za Radio Slobodna Evropa (RSE) Milovan Drecun, poslanik vladajuće SNS i vojno-politički komentator.

U izvještaju Ministarstva odbrane Sjedinjenih Američkih Država iz maja ove godine, koji je na uvid imao RSE, ocjenjuje se da je Srbija među zemljama Zapadnog Balkana najpropustljivije okruženje kada je riječ o ruskom uticaju, a da su prije dolaska na vlast Srpske napredne stranke na čelu sa predsjednikom Aleksandrom Vučićem 2012. godine, bilateralne veze Srbije i Rusije u vojnoj oblasti bile na znatno nižem nivou.

“Nakon 2012. godine, Srpska napredna stranka je preduzela korake kako bi povećala vojnu saradnju sa Rusijom”, piše u izvještaju.

Komentar na ovaj izvještaj iz ministarstava odbrane i vanjskih poslova Srbije do trenutka objavljivanja teksta Radio Slobodna Evropa nije dobio.

Kompletan tekst je na ovom linku.

(StarMo)