Naslovnica Region Srbija: Stranka iz opozicije traži usklađivanje politike sa EU

Srbija: Stranka iz opozicije traži usklađivanje politike sa EU

81

Beograd — Potpredsjednik Skupštine Srbije iz redova opozicione Stranke slobode i pravde (SSP) Borko Stefanović podnio je u srijedu u Skupštini prijedlog rezolucije kojom se traži da Srbija uskladi svoju vanjsku politiku sa evropskom.

“Stranka slobode i pravde i ja lično smatramo da Srbija kao država kandidat za članstvo u Evropskoj uniji (EU) mora hitno uskladiti svoju vanjsku politiku sa EU, jer je to nas ekonomski, politički i državni interes”, izjavio je Stefanović, saopštila je Stranka slobode i pravde (SSP), prenosi Radio Slobodna Evropa.

O tome da li će se taj prijedlog rezolucije naći pred poslanicima odlučuje predsjednik Skupštine. Na čelu Skupštine je Vladimir Orlić iz redova vladajuće Srpske napredne stranke (SNS).

Nije poznato kako bi se o prijedlogu rezolucije izjasnili poslanici vladajuće koalicije.

Stefanović je ukazao da više od 60 posto ukupne trgovinske razmjene Srbija ima sa državama EU i da Srbija neusklađivanjem sa evropskom politikom rizikuje ekonomsku izolaciju.

“Bilo kakvo usporavanje ekonomskih aktivnosti sa zemljama EU značilo bi katastrofu za našu ekonomiju, radna mjesta i životni standard koji je već ugrožen ogromnim porastom cijena osnovnih životnih namirnica”, naveo je Stefanović, prenio je SSP.

On je istakao da je Srbija jedina država kandidat za članstvo u EU koja nije uvela sankcije Rusiji zbog njene invazije na Ukrajinu.

(StarMo)