Naslovnica Region Srbija sprema zabranu uvoza polovnih…

Srbija sprema zabranu uvoza polovnih…

427

Beograd — U Srbiji se priprema zabrana uvoza polovnih automobila s “euro 3” motorima, koja bi mogla stupiti na snagu u junu ove godine, piše u utorak beogradska štampa, navodeći kako bi to na srbijanskom tržištu moglo značiti osjetno poskupljenje korištenih automobila s motorima klase “euro 4”.

“Zabrana za ‘euro 3’ značila bi veće cijene za 10 do 15 posto. Toliko bi, praktički, koštali slični automobili s prvim većim standardom”, tvrde za “Blic Biznis” predstavnici firmi za uvoz polovnih automobila.

Vozila s motorima “euro 3” standarda trenutno čine oko 80 posto ukupnog voznog parka, odnosno oko 1,6 miliona automobila od ukupno oko dva miliona privatnih vozila, prenose hrvatski mediji.

Bosna i Hercegovina još je 2016. zabranila uvoz automobila s “euro 3” motorom, a Crna Gora je to učinila krajem 2018. godine.

Sjeverna Makedonija je prije pet godina zabranila uvoz vozila starijih od 15 godina, a Albanija je prošle godine zabranila uvoz polovnih vozila koja ne ispunjavaju “euro 5” standarde ili su starija od deset godina, navodi “Blic Biznis”.

Zabrana motora s “euro 3” standardom spomenuta je nedavno kao jedna od mjera preveniranja velikog onečišćenja zraka u Srbiji, nakon što je Beograd danima bio u samom vrhu liste svjetskih gradova s najvećim nivoom onečišćenja zraka.

(StarMo)