Naslovnica Izdvojeno Srbija: “Špijunska afera” – Oglasila se i Moskva!

Srbija: “Špijunska afera” – Oglasila se i Moskva!

570
Dmitrij Peskov

Moskva — Kremlj je u četvrtak, u povodu objavljivanja snimka na Youtube-u na kojoj su ruski obavještajac i navodno jedan srbijanski zvaničnik, poručio da “nikakvi skandali” ne mogu utjecati na odnose Rusije i Srbije, objavio je ruski portal Sputnjik.

“Odnosi Rusije i Srbije toliko su posebni da nikakvi skandali s navodnim vrbovanjem srbijanskog časnika od vojske Rusije ne mogu utjecati na njih”, prenosi se izjava glasnogovornika Kremlja Dmitrija Peskova.

“Prvo, ne znamo kakav je to incident i to tek treba utvrditi. To nije pitanje predsjedničke administracije, ali siguran sam da su odnosi Rusije i Srbije toliko posebni, partnerski, bratski, saveznički, da na to ništa ne može utjecati”, prenio je Sputnjik odgovor Peskova na pitanje o tome hoće li ovaj incident utjecati na daljnje odnose dviju država.

U povodu snimka, čije objavljivanje su srbijanski mediji nazvali “špijunskom aferom”, istragu vojno-sigurnosnih i protuobavještajnih službi zatražio je srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić u svojstvu vrhovnog vojnog zapovjednika, a poslijepodne će u 18 sati zasjedati i Vijeće za nacionalnu sigurnost.

Toko prijepodneva Vučić se sastao s ruskim veleposlanikom u Beogradu Aleksandrom Bocan Harčenkom, ali je iz Vučićeva ureda najavljeno da će o tim razgovorima “obavijestiti javnost tokom dana”.


(StarMo)