Naslovnica Region Srbija: “Situacija ozbiljna” u vezi sa ruskim obavještajcem

Srbija: “Situacija ozbiljna” u vezi sa ruskim obavještajcem

385

Beograd — Bezbjednosno-informativna agencija (BIA) je Radio-televiziji Srbije (RTS) potvrdila autentičnost snimka, o kojem je izvještavao Radio Slobodna Evropa (RSE), a u kojem se vidi susret dvojice muškaraca, dok pripadnik Ruske vojne obavještajne službe (GRU) navodno daje mito „srpskom agentu”.

Načelnik Uprave za analitiku BIA Relja Željski je za RTS potvrdio da je na snimku ruski obavještajac.

Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin izjavio je, kako navodi Tanjug, da je u posljednjih 24 sata, uz načelnika Vojnobezbjednosne agencije (VBA) generala Đuru Jovanića, imao više razgovora sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, a u vezi sa ovim slučajem.

Tanjug je prenio Vulinovu izjavu da je „situacija ozbiljna“, kao i da očekuje da u toku sutrašnjeg dana Vučić pozove i okupi „sve šefove obavještajnih i kontraobavještajnih službi, kao i načelnika generalštaba Vojske Srbije”. Vulin je, prema navodima Tanjuga, hitno napustio sjednicu Skupštine Srbije.

Predsjednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je danas za list “Blic” da se VBA, po nalogu predsjednika Vučića, bavi ovim slučajem.

RSE je 18. novembra objavio da je na društvenoj mreži YouTube 17. novembra objavljen video u kojem se vidi susret dvojice muškaraca na parkingu, odakle obojica odlaze do automobila jednog od njih dvojice. Čovjek koji se u opisu navodi kao “ruski obavještajac” daje plastičnu kesu „srpskom agentu”, koji tu kesu ostavlja u parkiranom automobilu. Dvojica muškaraca zatim odlaze u obližnji kafić, nakon čega se rastaju. Kada muškarac, označen u opisu videa kao „srpski agent”, nakon sastanka ode do svog automobila i otvori plastičnu kesu koju je dobio, u njoj nalazi kovertu sa novcem.

Kompletan tekst je na ovom linku.

(StarMo)