Naslovnica Region Srbija se zahvalila i Evropskoj uniji

Srbija se zahvalila i Evropskoj uniji

366
Aleksandar Vučić; foto: arhiva - ilustracija

Beograd — Srbija je zahvalna Evropskoj uniji na finansijskoj i svakoj drugoj vrsti pomoći i solidarnosti koja je pokazana u prethodnom periodu, rekao je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić nakon što se sastao sa šefom delegacije Evropske unije (EU) u Srbiji Samom Fabrizijem i ambasdorima država članica EU.

Vučić je naveo da se to ne odnosi samo na vrijeme od izbijanja pandemije korona virusa, već i na period kada se Srbija suočavala sa posljedicama poplava 2014. godine, kao i na pomoć koja je dolazila kroz različite fondove, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Vučić je podsjetio da je EU odobrila 93 miliona eura pomoći Srbiji, od čega je 15 hitne situacije, 78 za ekonomski oporavak zemlje.

Dodao je i da su iz EU došle donacije za robu, u vrijednosti većoj od 4 miliona eura.

Predsjednik Srbije je rekao i da je Srbija ponudila državama članicama EU svoju podršku i pomoć pošto, kako je rekao, trenutno ima više zaštitne opreme nego što je potrebno, čak i respiratora.

“Ako je to potrebno bilo kojoj članici EU, Srbija je spremna da uruči pomoć u roku od 12 sati”, rekao je Vučić.

StarMo podsjeća, neki visoki zvaničnici EU isticali su posljednjih dana da se Srbija javno zahvaljuje Kini i drugim zemljama na pomoći u vrijeme pandemije koronavirusa, ali ne i EU.

Tako je visoki predstavnik Evropske unije (EU) za zajedničku vanjsku politiku i sigurnost, Josep Borell ovih dana upozorio da se u regionu odvija “borba narativa”. Prema njegovom mišljenu, pomoć koja se pruža zemljama Zapadnog Balkana, ne uzima se u obzir.

“Ako pogledate šta se dešava na ulicama Beograda, vidjet ćete lijepe bilborde sa slikama sa predsjednikom Xijem iz Kine, u kojima se kaže: ‘Hvala brate Xi, pomogao si nam’”, podvukao je Borell i dodao: “To je čudno jer nisam vidio nijedan bilbord na kojem se zahvaljuje nama (EU), za silnu pomoć koju pružamo Srbiji i zemljama Zapadnog Balkana”.

(StarMo)