Naslovnica Region “Srbija se nije pomirila sa nezavisnošću CG”

“Srbija se nije pomirila sa nezavisnošću CG”

283
Aleksandar Vučić

Novi Sad — Direktor Centra za regionalizam iz Novog Sada Aleksandar Popov izjavio je danas da je krajnje vrijeme da se sretnu predsjednici Srbije i Crne Gore, Aleksandar Vučić i Milo Đukanović, kako bio razgovarali o rješavanju nagomilanih problema i ocijenio da Srbija ne može da se pomiri sa nezavisnošću Crne Gore.

“Krajnje je vrijeme da se dva čelna čovjeka konačno sretnu i da rješavaju nagomilane probleme. Vrijeme je da obje strane pokažu dobru volju i da zaustave loš trend. Ovako se remete odnosi u cijelom regionu, a posljedice toga snose građani“, rekao je Popov za agenciju Beta, prenosi Danas.

On je kazao da pogoršanje odnosa ima veze i sa predizbornom kampanjom u Srbiji, kao i sa izborima koji će na jesen biti održani u Crnoj Gori.

Dodao je da odluka vlasti u Crnoj Gori da, zbog epidemiološke situacije, između ostalih u tu državu za sada ne mogu da putuju ni državljani Srbije, ide prije svega na štetu građana.

“Uz dužno poštovanje za epidemiološke razloge, takva odluka crnogorskih vlasti izgleda kao pucanj u sopstvenu nogu, jer je činjenica da veliki broj građana Srbije ide tamo na more i ima tamo imovinu. To je pogrešan potez i ima politički prizvuk. Potom su uslijedile užasne reakcije iz Srbije i mjera o zabrani slijetanja Montenegro erlajnsa na beogradski aerodrom“, naveo je Popov, prenosi Patria.

Prema njegovim riječima, odnosi Srbije i Crne Gore nisu dobri još od 2006. godine, od uspješnog referenduma o nezavisnosti te države, kada je tadašnji premijer Srbije Vojislav Koštunica Crnu Goru nazvao „kvazi državom“.

“Od tada pa sve do danas, izuzimajući kratak period od dolaska Srpske napredne stranke na vlast 2012. do polovine decenije, ti odnosi nikada nisu ni dovedeni u neku pravu normalu. Imali smo otvoreno miješanje u unutrašnja pitanja Crne Gore u kontinuitetu. Stalno je odavde gledano na Crnu Goru kao na mlađeg brata koji je napustio porodicu i nikada se do kraja Srbija nije pomirila s tim. Ovo sada je samo kulminacija takvog stanja stvari“, rekao je Popov.

Podsjetio je na izjave patrijarha Srpske pravoslavne crkve (SPC) Irineja, koji je položaj Srba u Crnoj Gori ranije uporedio sa njihovim položajem u fašističkoj Nezavisnoj državi Hrvatskoj tokom Drugog svjetskog rata, koja je počinila masovne i zvjerske zločine i nad srpskim stanovništvom.

„To su užasne izjave, a priča sa SPC-om je pogoršana nakon donošenja Zakona o slobodi vjeroispovjesti u Crnoj Gori, koji se pretvorio u zakon o imovini SPC pa je došlo do razmjene paljbe sa obje strane“, kazao je Popov.

(StarMo)