Naslovnica Region Srbija se djelimično usaglasila sa sankcijama Bjelorusiji

Srbija se djelimično usaglasila sa sankcijama Bjelorusiji

83

Beograd — Srbija se djelimično usaglasila sa odlukom Evropske unije (EU) o uvođenju novih sankcija protiv Belorusije, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Srbija, kako se vidi u saopštenju objavljenom na stranici Vijeća EU 6. jula, nije podržala kaznene mjere EU od 21. juna protiv 78 bjeloruskih državljana i sedam entiteta zbog teškog kršenja ljudskih prava i represije nad civilinim društvom, opozicijom i novinarima i zbog prinudnog slijetanja putničkog aviona.

Ovim, četvrtim paketom sankcija EU protiv Bjelorusije, 21. juna obuhvaćen je veliki broj sudija i tužilaca “odgovornih za brojne politički motivisane presude novinarima, aktivistima i demonstrantima”, kako se objašnjava u odluci Vijeća.

Na meti sankcija našlo se i nekoliko novinara prorežimskih medija, rektori više univerziteta zbog izbacivanja studenata koji su učestvovali u protestima i brojni biznismeni zbog bliskih veza sa režimom Aleksandra Lukašenka.

Lukašenkov sin Dmitrij i supruga njegovog najstarijeg sina Lilija, takođe su na spisku za sankcije zbog “koristi i podrške režima Lukašenka”.

Srbija je jedina država među kandidatima za članstvo koja nije podržala ovaj set sankcija.

Srbija je, ipak, podržala drugu odluku Vijeća, takođe od 21. juna, kojom je još jedan entitet dodat na listu osoba i entiteta kojima su uvedene sankcije.

To je državno preduzeće za kontrolu aviosaobraćaja.

“One (države koje su se uskladile) će osigurati da njihove nacionalne politike budu u skladu sa ovom odlukom Vijeća. Evropska unija prima k znanju ovu obavezu i pozdravlja je”, stoji u saopštenju koje je izdao Visoki EU predstavnik za zajedničku vanjsku i sigurnosnu poliitku, Josep Borell.

(StarMo)