Naslovnica Region Srbija: Samo prosta većina na budućem referendumu

Srbija: Samo prosta većina na budućem referendumu

330
foto arhiva

Beograd — Za uspjeh nekog novog referenduma u Srbiji više neće biti potrebna izlaznost veća od 50 posto upisanih birača, već će se usvajati odluka “većine izašlih glasača”.

To je predviđeno Nacrtom Zakona o referendumu i narodnoj inicijativi, kojim se ujedno rok za prikupljanje potpisa za narodnu inicijativu produžava sa sedam na 90 dana.

Ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić naglasio je da je cilj predloženih zakonskih izmjena usklađivanje sa Ustavom, uz ocjenu da je postojeći zakon po nizu svojih rješenja restriktivan, prevaziđen i neusaglašen sa Ustavom i da ograničava korišćenje demokratskih mehanizama garantovanih najvišim pravnim aktom.

“Važeći Zakon o referendumu i narodnoj inicijativi je donijet 1994.godine, a minimalno izmjenjen 1998.godine, ali je primjena niza rješenja tog zakona u praksi pokazala velike nedostatke, zbog čega se referendum i narodna inicijativa rijetko koriste”, rekao je Ružić na Okruglom stolu o Nacrtu Zakon o referendumu i narodnoj inicijativi.

Kako je naveo, od uvođenja višestranačja u Srbiji održana su svega tri referenduma na republičkom nivou – 1992, 1998. i 2006. godine, i to na prijedlog Narodne skupštine, ali ne i građana.

(StarMo)