Naslovnica Region Srbija sama potrošila 589 miliona dolara sa računa SFRJ

Srbija sama potrošila 589 miliona dolara sa računa SFRJ

392
foto arhiva

Zagreb/Beograd — U trenutku raspada bivše države na deviznim računima u mješovitim bankama SFRJ u inozemstvu nalazilo se 645,55 miliona američkih dolara, pa Hrvatska u postupku sukcesije od Srbije potražuje 148,5 miliona dolara.

Taj novac po Sporazumu o sukcesiji trebalo je podijeliti među državama sljednicama, tako da je Hrvatskoj trebalo pripasti 23 posto, odnosno 148,5 miliona dolara. Kad se trebalo početi razgovarati o podjeli, Srbija je ostale države obavijestila tek da je na računima “samo 56 miliona dolara odbijajući objasniti gdje je novac” – prenosi Hina.

Hrvatska ima dokaze da se zajednički novac oko 690 miliona dolara 90-ih “koristio za plaćanje dugova srbijanskih firmi te da je Srbija posebno instruirala banke da se ne koristi za druge republike”.

Temu nestalih, odnosno protupravno potrošenih sredstava Hrvatska će, kao domaćin današnjeg sastanka Stalnog zajedničkog odbora, tijela zaduženog za nadzor provedbe sukcesije, staviti kao posebnu tačku dnevnog reda.

Insistirat će da se provede Sporazum o sukcesiji, odnosno da se podijeli 645 miliona dolara, a ako je taj novac protipravno potrošen, a očito jest, da se nađe rješenje za kompenzaciju, kažu iz Ministarstva vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske.

(StarMo)