Naslovnica Region Srbija: Preko 1000 zaraženih, skoro 30 umrlih

Srbija: Preko 1000 zaraženih, skoro 30 umrlih

517

Beograd — Srbija je u srijedu sa 160 novih slučajeva koronavirusa premašila hiljadu zaraženih, a uz još petero umrlih ima ukupno 28 žrtava covida-19 od početka epidemije, saopćeno je u srijedu u Beogradu.

Od utorka u 15 sati preminulo je još pet osoba zaraženih covidom-19, a članovi zdravstvenog štaba potvrdili su da je među pet preminulih i državni sekretar u ministarstvu zaštite okoliša dr Branislav Blažić, o čemu su ranije izvijestili beogradski mediji.

Uz 160 novih slučajeva koronavirusa, što je najveći dnevni rast od početka epidemije, ukupan broj zaraženih u Srbiji sada je 1.060, prenose federalna.ba i Fena.

Stručnjaci iz medicinskog kriznog štaba srbijanske vlade potvrdili su da je koronavirus registriran i među radnicima unutar zdravstvenog sistema, ali za sada nemaju precizne i pouzdane podatke o broju zaraženih. Ustvrdili su da su svi potvrđeni slučajevi adekvatno izolirani i medicinski zbrinuti.

Srbija je ove sedmice započela masovnija testiranja u namjeri da u praćenju prenosilaca uveže lance zaraze i tako presječe i ograniči prenos virusa.

Od danas je promijenjen i režim trijaže pacijenata koji sumnjaju na simptome zaraze, uvođenjem takozvanih covid ambulanti pri domovima zdravlja.

(StarMo)