Naslovnica Region Srbija poziva mlade u vojsku

Srbija poziva mlade u vojsku

129

Beograd — Ministarstvo odbrane Republike Srbije pozvalo je u subotu mladiće i devojke, koji u ovoj godini navršavaju od 19 do 30 godina, da se prijave da dobrovoljno služe šestomjesečni vojni rok.

Ministarstvo je u saopćenju navelo da je u toku prijavljivanje za septembarski uputni rok koje traje do 31. augusta, javlja Radio Slobodna Evropa.

Naveli su da će vojnici na dobrovoljnom služenju vojnog roka primati i mjesečnu platu od oko 38.000 dinara (nešto više od 320 eura).

Vojniku se za vrijeme trajanja dobrovoljnog služenja vojnog roka sa oružjem, osigurava naknada putnih troškova, zdravstveno osiguranje, smještaj, ishrana, vojna odjeća i obuća.

Poslije odsluženog vojnog roka, pruža se i mogućnost da odmah postanu profesionalni pripadnici Vojske Srbije.

Svi koji izraze želju da postanu profesionalni vojnici, moći će to učiniti po ubrzanoj proceduri i potpisati ugovore odmah po okončanju dobrovoljnog služenja.

Ministar odbrane Srbije Nebojša Stefanović rekao je 9. maja da su Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije formirali radne grupe koje vrše analizu svih segmenata koji se tiču postavljenog zadatka i planiranja mogućnosti ponovnog uvođenja redovnog služenja vojnog roka.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je 6. maja da predlaže da se u Srbiji uvede obavezni vojni rok koji bi trajao 90 dana.

Deset nevladinih organizacija usprotivilo se uvođenju obaveznog vojnog roka u Srbiji.

U Srbiji je obavezni vojni rok ukinut 1. januara 2011. godine, od kada u vojsku idu samo oni koji to dobrovoljno žele.

Nakon najava da bi obavezan vojni rok u Srbiji mogao opet biti uveden, neki od Beograđana, sa kojima je ekipa Radija Slobodna Evropa (RSE) razgovarala, nisu dijelili entuzijazam iz izjava zvaničnika.

(StarMo)