Naslovnica Izdvojeno Srbija potpisala sa Euroazijskom unijom

Srbija potpisala sa Euroazijskom unijom

699
Screenshot: RSE

Moskva — Predsjednica Vlade Srbije Ana Brnabić potpisala je u Moskvi Sporazum o slobodnoj trgovini između Srbije i Euroazijske ekonomske unije (EAEU), koju predvodi Ruska Federacija, javlja Radio Slobodna Evropa.

Ovim sporazumom je proširena lista proizvoda iz Srbije koji se mogu izvoziti na teritoriji EAEU bez carine, povećavaju se kvote za izvoz robe za koje važe ograničenja i širi zonu slobodne trgovine i na Jermeniju i Kirgistan.

Osim Rusije, zemljama EAEU pripadaju i Kazahstan, Bjelorusija, Jermenija i Kirgistan.

Premijer Rusije Dmitrij Medvedev izjavio je ranije u petak da očekuje da će Srbija potpisvanjem Sporazuma o slobodnoj trgovini sa Euroazijskom ekonomskom unijom (EAEU) biti povećana trgovinska razmjena jer će pojedini proizvodi biti oslobođeni carina.

Medvedev je to rekao na sjednici Euroazijskog međuvladinog vijeća u proširenom sastavu na kojoj je učestvovala i premijerka Brnabić.

Sporazum o slobodnoj trgovini sa EAEU zamijenio je postojeće sporazume o slobodnoj trgovini koje je Srbija imala sa Rusijom (od 2000. godine), Bjelorusijom (od 2009. godine) i Kazahstanom (od 2010. godine).

Sa Jermenijom i Kirgistanom Srbija nije imala Sporazum o slobodnoj trgovini.

(StarMo)