Naslovnica Region Srbija: Popunjenost covid-bolnica do 70 posto

Srbija: Popunjenost covid-bolnica do 70 posto

431
foto: arhiva

Beograd — Ministar zdravlja Srbije Zlatibor Lončar upozorio je da je popunjenost COVID bolnica u Beogradu “prešla 60 do 70 posto” i da je privremena bolnica u beogradskoj Areni počela da smješta prva pacijente.

Ministar Lončar sastao se u ponedjeljak sa direktorima COVID bolnica, a nakon sastanka rekao je da je u Srbiji zabilježen povećan broj pregleda i hospitalizovanih pacijenata zbog infekcije korona virusom. U privremenoj bolnici u Areni, dodao je, smješteno oko 14, 15 pacijenata.

“Kad imamo te brojeve, onda možemo da pretpostavimo da će biti i većeg broja ljudi na respiratorima i onih koji će, nažalost preminuti. Apelujem na sve ljude, a siguran sam da ih je većina, da ne razmišljamo o mjerama, nego da krenemo odatle šta je bezbjedno i šta je ono što je do sada pokazalo rezultat”, rekao je Lončar, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Navodeći da privremena bolnica u Areni od nedjelje u podne počela primati pacijente, Lončar je dodao da ne postoji namjera da u njoj budu pacijenti na respiratoru.

“Ubuduće ćemo imati preraspodjelu pacijenata i u Kliničko-bolničkom centru ‘Dr Dragiša Mišović’ i na Bežanijskoj kosi gdje ćemo vidjeti u kakvom su stanju pacijenti. Oni koji su u boljem stanju će ići u Arenu, a oni u težem, će ostati u bolnici. To važi za nove pacijente i na nivou cijele Srbije”, dodao je Lončar i apelovao na građane da se jave ljekaru čim posumnjaju da imaju simptome infekcije.

Srbija posljednjih dana bilježi porast broja inficiranih korona virusom. Prema posljednjem presjeku stanja, objavljenom u nedjelju 25. oktobra, u posljednjih 24 sata, registrovano je 614 novozaraženih, a preminule su tri osobe.

(StarMo)