Naslovnica Region Srbija: “Pokušaj da se nasiljem preuzme vlast”

Srbija: “Pokušaj da se nasiljem preuzme vlast”

194
foto: B92

Beograd — Ministar policije Srbije Nebojša Stefanović izjavio je sinoć na vanrednoj konferenciji za novinare da se ulicama Beograda i drugih gradova Srbije dešava “ogoljeno nasilje i pokušaj da se fizičkim obračunima i uništavanjem imovine preuzme vlast bez volje naroda i učešća na izborima”.

On je rekao da će “država uvek biti jača od nasilnika”, prenosi Radio Slobodna Evropa.

U Beogradu su 8. jula, drugo veče zaredom, nastavljeni okršaji policije sa grupama demonstranata nakon što je Žandarmerija ispred Skupštine Srbije suzavcem rastjerala nekoliko hiljada okupljenih na protestu zbog najave pooštravanja epidemioloških mjera.

Stefanović je protest nazvao nezakonitim, jer nije prijavljen.

“Ovde se nije radilo o koroni niti o državnoj politici, samo o nasilju. Mi smo imali do sada 10 povrijeđenih policajaca. Jedan teško, sa obje polomljene noge, jer su ga gurali sa stepeništa da padne”, izjavio je Stefanović.

Stefanović je dodao je da je policija i pored svega “na normalan način povratila kontrolu na cijelom prostoru gdje su se demonstracije dešavale, preduzimala posebne radnje i mjere da ne dozvoli maltretiranje od strane nasilnika”.

“Suzavac, koji su demonstranti bacali na policiju skoro 30 minuta, ispred Skupštine. To su sve kamere snimile. Policija je u tom trenutku imala naređenje da ne koristi i nije koristila suzavac”, rekao je Stefanović.

On je pozvao sve da se suzdrže od nasilja i od tužilaštva zatražio “da rade svoj posao”.

“Ja ih samo molim da te postupke urade u skladu sa zakonom najbrže moguće. Da ne čekamo pravdu predugo, da ljudi vide da pravna država funkcioniše u Srbiji”.

Stefanović je najavio da će i u Beogradu i svuda biti postavljene jake policijske patrole.

Protesti su 8. jula organizovani i u Novom Sadu i Nišu. U Novom Sadu su demonstranti demolirali zgradu Gradske kuće u centru tog grada.

Demonstracije su, kao i veče prije toga, obilježili višesatni sukobi, suzavac, kamenice i privođenja.

(StarMo)