Naslovnica Region Srbija: Poklon Kine, laboratorija za 2000 testova dnevno

Srbija: Poklon Kine, laboratorija za 2000 testova dnevno

399
foto: agencije - ilustracija

Beograd — U Kiničkom centru Srbije u ponedjeljak je otvorena laboratorija za testiranje uzoraka na koronavirus “Vatreno oko”, koji će raditi 2.000 testova dnevno, a do kraja sedmice ista laboratorija kapaciteta 1.000 testova dnevno bit će otvoren i u KC Niš.

Obje laboratorije poklon su Kine Srbiji, od potpisivanja sporazuma o donaciji proteklo je 12 dana, a oprema je prošle sedmice dopremljena avionom Air Serbie kao pomoć Pekinga Beogradu u borbi protiv koronavirusa.

Naziv laboratorije, kako su objasnili kineski stručnjaci, koji od sredine marta borave u Srbiji, potječe iz kineskog mita u kojem “vatreno oko” može “vidjeti svakog duha i vraga”, prenose bh. portali, penoseći vijest agencije Fena.

Srbija sada dnevno testira od 3.000 do 3.500 ljudi, a otvaranje laboratorije u KCS u Beogradu i u Nišu, omogućit će dupliranje tih kapaciteta, rekla je premijerka Srbije Ana Brnabić, istakavši kako će po broju testiranja Srbija biti “među vodećim zemljama u ovom dijelu Evrope”, te da će kapacitete laboratorije moći koristiti i zemlje regije.

Od početka epidemije 6. marta covid 19 je u Srbiji odnio 122 života, do nedjelje u 15 sati registrirano je 6.318 ukupno zaraženih, od kojih je više od 120 na respiratorima.

U cijeloj Srbiji je na snazi najduži policijski sat od uvođenja vanrednog stanja 15. marta, a opća zabrana kretanja, koja počela je u petak u 17 sati i traje tokom uskrsnih blagdana po julijanskom kalendaru, završava u utorak u pet ujutro.

(StarMo)