Naslovnica Region Srbija pojačava vojnu saradnju sa Amerikom

Srbija pojačava vojnu saradnju sa Amerikom

348

Beograd — Vojnu saradnju Sjedinjenih Američkih Država i Srbije treba intnezivirati, saopćilo je Ministarstvo odbrane Srbije (MOD) 4. februara nakon sastanka u Beogradu ministra Nebojše Stefanovića i izaslanikom SAD za Zapadni Balkan Gabrielom Escobarom.

Kako je prenio MOD, Stefanović je ocijenio da saradnja dvije zemlje u oblasti odbrane ima uzlazni trend, posebno u vojno-vojnoj oblasti, i istakao da zajedničke vježbe podižu nivo operativnih sposobnosti dvije vojske.

“Stefanović i Escobar saglasili su se da dobru saradnju u ovoj oblasti treba nastaviti i intezivirati”, prenijelo je Ministarstvo odbrane, javlja Radio Slobodna Evropa.

Dodaje se da je američki izaslanik Escobar naveo da strateški dijalog Srbije i SAD predstavlja značajan doprinos unapređenju odnosa dviju zemalja, kao i da ima pozitivan uticaj i na odnose na Zapadnom Balkanu.

MOD prenosi da je Escobar izrazio podršku inicijativi Otvoreni Balkan ocjenjujući je kao važan doprinos napretku regije.


“Inicijativa Otvoreni Balkan predstavlja veoma značajan iskorak u jačanju međusobnog uvažavanja u regiji, dok istovremeno ubrzava ekonomski razvoj i stvaranje boljih uslova za život građana”, rekao je, između ostalog, Stefanović.

Dodaje se da je na sastanku zaključeno da samo ekonomski razvoj i stabilnost mogu dovesti do napretka cijele regije.

Zamjenik pomoćnika američkog državnog sekretara Gabriel Escobar i predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak sastali su se 3. i 4. februara sa najvišim zvaničnicima Srbije.

(StarMo)