Naslovnica Region Srbija: Počela zadnja faza modernizacije vojnih aviona

Srbija: Počela zadnja faza modernizacije vojnih aviona

173

Beograd — Posljednja faza modernizacije aviona MiG-29 Vojske Srbije počela je na vojnom aerodromu u Batajnici, saopštilo je Ministarstvo odbrane Srbije.

“Nakon modernizacije tih aviona, oni će biti podignuti na nivo 4+, i time će nebo Srbije biti još bolje čuvano i još sigurnije”, navodi se u saopštenju i dodaje da je prikazu radova na avionima prisustvovao odlazeći ministar odbrane Aleksandar Vulin.

U saopštenju se navodi i da je “zahvaljujući vojnotehničkom sporazumu koji su postigli predsjednici (Srbije i Rusije) Aleksandar Vučić i Vladimir Putin, srpska Ratna avijacija dobila veliku donaciju od Rusije u avionima, u njihovom opremanju i modernizaciji”, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Sporazum o vojnoj saradnji Srbije i Rusije potpisan je 2013. godine, a potpisali su ga tadašnji ministar odbrane Srbije Nebojša Rodić i Sergej Šojgu, koji je na poziciji ministra odbrane Rusije od 2012. godine.

U oktobru 2017. godine u Srbiju je stiglo šest polovnih MiG-ova, kao donacija Rusije. Kako su tada saopštili zvaničnici u Srbiji, remont i modernizacija ovih aviona, Srbiju će koštati 185 miliona eura.

Sama vrijednost donacije, međutim, nije poznata jer je Ministarstvo odbrane više puta odbilo zahtjev Radija Slobodna Evropa da dostavi kopije ugovora između Rusije i Srbije o donaciji šest aviona MIG-29.

Kao razlog, Ministarstvo odbrane je navelo da traženi ugovori “sadrže strane tajne podatke odnosno podatke koji su Republici Srbiji povjereni od strane druge države, uz obavezu da ih čuva kao tajne”.

U prethodne tri godine Vojska Srbije kupila je iz Rusije pet helikoptera Mi-17V-5 i četiri borbena helikoptera Mi-35M.

(StarMo)