Naslovnica Region Srbija: Počela okupljanja građana u gradovima

Srbija: Počela okupljanja građana u gradovima

126
foto: RSE

Beograd — Građani su treće veče zaredom počeli da se okupljaju ispred zgrade Skupštine Srbije u Beogradu, a veliki broj njih sjedi na trotoaru držeći transparente na kojima piše “Ne nasjedaj, sjedi”.

Prethodno su se mnogi građani koji su protekle dve večeri dolazili na protest na društvenim mrežama ogradili od grupa i pojedinaca koji su ulazili u sukobe sa policijom. Kao jedan od načina da se od njih odvoje tokom narednih okupljanja, bio je i prijedlog da se sjedne na ulicu.

Okupljeni pušu u pištaljke i vuvuzele uz povike “Ua”.

Kako javlja reporter Radija Slobodna Evropa (RSE), iza zgrade parlamenta raspoređene su jake policijske snage, među kojima i konjica.

Na protestu su lideri opozicionog Saveza za Srbiju Dragan Đilas i Borko Stefanović.

Okupljanje građana počelo je i u Novom Sadu. I u tom gradu okupljeni sjede na platou ispred Gradske kuće. Među transparentima koje nose je i onaj na kojem piše “Neću nasilje, hoću svoja ljudska prava”.

Funkcionerka opozicione Stranke slobode i pravde Marinika Tepić pozvala je prethodno preko Twittera da se sjedne ispred Gradske kuće.

Nekoliko stotina građana okupilo se i u Čačku, Valjevu i Subotici. Kako javljaju reporteri RSE, građani ne nose politička obilježja i ne nose transparente.

(StarMo)