Naslovnica Region Srbija: Ove godine ubijeno 28 žena

Srbija: Ove godine ubijeno 28 žena

643
foto arhiva

Beograd — “Zaštitnik građana” u Srbiji Zoran Pašalić upozorio je da je samo u toku ove godine, do novembra, izvršeno 28 slučajeva ubistava žena i podsjeća na važnost usvajanja Nacionalne strategije za spriječavanje i suzbijanje nasilja u obitelji i partnerskim odnosima.

Povodom 25. 11., Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, on je rekao da posebna pažnja treba biti posvećena sprječavanju i zaštiti od rodno zasnovanog nasilja žena na selu, žena s invaliditetom i Romkinja, kao i razvoju usluga u zajednici, kako bi se ženama žrtvama nasilja pružili svi oblici podrške za prijavljivanje nasilja, kao i pomoći za njihovo osamostaljivanje.

Pašalić je dodao da se institucionalnom zaštitom žena od nasilja bavi od 2004. godine i da veliki problem predstavlja to što žene žrtve nasilja najčešće nisu u mogućnosti sa svojom djecom napustiti nasilnika jer financijski nisu osigurane, navodi se u saopštenju zaštitnika i dodaje se da ako se ipak odluče na taj korak, prihvaćaju ekonomsku neizvjesnost.

(StarMo)