Naslovnica Region Srbija: Oštre osude prekida uvoza ruske nafte

Srbija: Oštre osude prekida uvoza ruske nafte

143
Aleksandar Vulin

Beograd — Premijerka Srbije Ana Brnabić poručila je u četvrtak da se Hrvatska pokazala kao “neprijateljska zemlja Srbiji”, jer je stopirala dovod nafte preko naftovoda Janaf (Jadranski naftovod).

Brnabić je na televiziji Happy ocijenila da je odluka o stopiranju nafte direktna finansijska šteta Srbiji i da su time “izbili iz džepa građana Srbije stotine miliona eura”, prenio je Radio Slobodna Evropa.

Euvropska unija (EU) odobrila je novu rundu sankcija Rusiji zbog rata u Ukrajini 5. oktobra.

Novi paket sankcija protiv Rusije ne uključuje derogaciju za Zapadni Balkan, zbog beogradskog stava prema zvaničnoj Moskvi. U prvom nacrtu prijedloga o novom paketu sankcija, Zapadni Balkan je bio izuzet od ograničenja koje se odnosi na uvoz ruske sirove nafte, što je u konačnoj verziji izbačeno jer Srbija nije uvela sankcije Rusiji.

Ranije je Srbija bila izuzeta od sankcija jer je Evropska komisija pronašla rješenje za očuvanje uvoza nafte u Srbiju, preko Jadranskog naftovoda (JANAF).

Premijerka Srbije je kazala u izjavi 6. oktobra da ne postoji alternativni naftovod i da je to Hrvatska “zloupotrijebila”.

“Ne možemo da nađemo jeftiniju naftu od ove, a očigledno ne moraju ni ugovori da se poštuju. Bugarska može da koristi rusku naftu, ali Srbija ne može”, kazala je Brnabić.

U odvojenom saopštenju oglasio se i ministar unutrašnjih poslova Srbije u tehničkom mandatu, Aleksandar Vulin, koji je naveo da je “bolje biti i vojno i politički neutralna zemlja, nego član kluba u kojem će hrvatski kompleksi i osveta biti zakon i pravilo”.

Vulin je u saopštenju naveo da je jedina dosljednost politike Evropske unije, kako je ocijenio “osveta slobodnim narodima”, dok je Hrvatsku nazvao “iskompleksiranom ustaškom državom”.

Nafta se do Srbije iz Rusije doprema morem preko Hrvatske Jadranskim naftovodom JANAF. Odatle dolazi do kompanije sa sjedištem u Srbiji, Naftne industrije Srbije, u većinskom vlasništvu ruskog Gasproma, koji je dalje prerađuje i pušta u promet.

Vulin je u svojoj reakciji dodao da će Srbija u bliskoj budućnosti morati da razmisli o izgradnji naftovoda u partnerstvu sa drugim zemljama.

On je ocijenio da Evropska unija nije uvela osmi paket sankcija Rusiji, već prvi paket sankcija Srbiji.

Ministarka rudarstva i energetike Srbije u tehničkom mandatu, Zorana Mihajlović, rekla je u svojoj reakciji 6. oktobra da su se Srbija i Naftna kompanija Srbije (NIS) pripremili da uvoze naftu koja nije ruska.

“Svejedno da li je trebalo da Srbija osmim paketom sankcija EU prema Rusiji bude izuzeta iz zabrane uvoza ruske nafte i da li je neko to onemogućio, jer mi nismo uopšte računali na to da od 1. novembra nemamo rusku naftu”, rekla je ona novinarima u Privrednoj komori Srbije.

“NIS se već mjesecima priprema da uvozi nerusku naftu 80 posto, a 20 posto će biti prerađena srpska nafta (sa polja u Srbiji) Velebit, jedna od najkvalitetnijih na svijetu“, kazala je Mihajlović.

Srbija i Turska su jedine zemlje kandidati za članstvo u EU koje odbijaju da uvedu sankcije Rusiji.

U Srbiji je u 2020. godini proizvedeno 26,10 posto od ukupne potrošnje sirove nafte, dok je uvezeno 73,90 posto, pokazuju podaci Agencije za energetiku Srbije.

Od uvezene sirove nafte je 2/3 bilo iz Iraka, odnosno 62 posto, zatim iz Rusije 33 posto i iz Kazahstana 5 procenata.

(StarMo)