Naslovnica Region Srbija osigurala 1,8 miliona doza vakcina sa Zapada

Srbija osigurala 1,8 miliona doza vakcina sa Zapada

256
Aleksandar Vučić

Beograd — Srbija je posredstvom Covax sistema osigurala 1,8 miliona vakcina Pfizer BioNtech za kraj 2020. i početak 2021., ali pregovara i s kineskim i ruskim partnerima jer je neophodno još doza, izjavio je u četvrtak srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić.

On je, u direktnom televizijskom obraćanju naciji, poručio da će Srbija prije kraja decembra imati na raspolaganju dio vakcina, ali da će država pokušati do kraja januara nabaviti dodatne količine za zdravstvene radnike, vojsku i policiju, koji su “prvi na udaru pandemije”, a potom i za rizične grupe bolesnika, te za ostale građane.

“Dat ćemo sve od sebe da osiguramo što je moguće više vakcina i završimo borbu protiv korone kao jedna od najuspješnijih zemalja u Evropi”, poručio je Vučić, istakavši kako se čeka se da se vakcine registriraju u zemljama koje su ih proizvele da bi počele isporuke i Srbiji, prenose hrvatski mediji.

Srbija je, prema epidemiološkom presjeku u srijedu u 15 sati, imala rekordan broj zaraženih i umrlih od početka epidemije koronavirusa u martu – 21 žrtvu covida-19 i 3.536 slučajeva novih zaraza među 12.414 testiranih uzoraka.

Na covid odjelima bolnica širom Srbije u srijedu je bilo smješteno 2.959 pacijenata, od kojih 143 na respiratorima, a zdravstvene vlasti upozorile su da se covid kapaciteti u bolnicama ubrzano popunjavaju.

(StarMo)