Naslovnica Politika Srbija okrenula leđa Dodiku?

Srbija okrenula leđa Dodiku?

228

Sarajevo — Ima li Milorad Dodik podršku Srbije u posljednjim aktivnostima koje provodi i kako će se zvanični Beograd odrediti prema najavama o disoluciji Bosne i Hercegovine, koje stižu iz Republike Srpske? Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić za Dodika i njegove istomišljenike ima jasne poruke, objavila je Federalna televizija.

Da se integritet BiH mora poštovati, upozorava i NATO, dva dana nakon što je Milorad Dodik kazao kako je jedini način da se izbjegne daljnje zaoštravanje krize u BiH povlačenje Zakona o zabrani negiranja ratnih zločina.

Dodik je zatražio da međunarodna zajednica poništi odluku visokog predstavnika Valentina Inzka kojom se otvara mogućnost da se zatvorom do pet godina kazni svako ko negira dokazane ratne zločine, uključujući genocid u Srebrenici, ali i veliča počinioce takvih zlodjela. Građani širom Republike Srpske potpisuju Dodikovu peticiju, a koju prvi potpisao upravo autor.

“Ovo je samo nastavak igara Milorada Dodika koje je započeo još ranije braneći svoju poziciju. On se, zapravo, predstavlja kao zaštitnik srpskog naroda. Ovo je samo još jedna od njegovih akcija koje dalje podriva samu BiH kao jedinstvenu državu, Međutim to će se završiti kao i ranije, tako što će se dići velika buka oko cijele te priče. Naravno da on neće moći nešto veliko da postigne”, kaže Aleksandar Popov, direktor Centra za regionalizam, prenosi federalna.ba.

Podršku, ako je suditi prema posljednjoj izjavi Aleksandra Vučića, neće dobiti ni iz Srbije. Naime, srbijanski predsjednik je izjavio da ne voli nametnute odluke, ali da s Bošnjacima treba graditi bratske odnose.

“Svi smo mi pravili stvari, to jest pojedini pripadnici naroda, kojima ne moramo uvijek da se ponosimo. Neki su više pravili u Drugom svjetskom ratu, a neki u drugim ratovima. Budućnost u odnosima Srba i Bošnjaka su od ključnog značaja i zato ćemo morati da razgovaramo i poštujemo se a ne da gledamo kako jedni drugima zabiti nož u leđa”, kazao je Vučić.

Direktor IFIMES-a Zijad Bećirović kaže kako ove Vučićeve izjave ulivaju nadu da će se situacija u BiH razriješiti i da će svi prihvatiti Inzkov zakon.

Kompletan tekst je na ovom linku.

(StarMo)