Naslovnica Region Srbija od Hrvatske u vezi Kosova očekuje…

Srbija od Hrvatske u vezi Kosova očekuje…

451
Gordan Grlić Radman

Beograd — Srbijanski šef diplomatije Nikola Selaković ocijenio je da njegov hrvatski kolega, stavom da Srbija neminovno treba priznati nezavisnost Kosova, izlazi van službenih pozicija EU-a, a istovremeno je poručio da Srbija očekuje od Hrvatske da, poput mnogih država koje su to učinile, povuče priznanje Kosova.

Albanski mediji navode kako je hrvatski ministar vanjskih i evropskih poslova Gordan Grlić Radman izjavio je da će naredni mjeseci biti odlučujući za postizanje dogovora u dijalogu Kosova i Srbije, ocijenivši kao neminovnost da Srbija prizna Kosova.

“Očekujemo da će dijalog rezultirati pravno obavezujućim sveobuhvatnim sporazumom koji bi normalizirao odnose između Kosova i Srbije. Podržavamo rješenja koja bi doprinijela sveukupnoj stabilnosti i prosperitetu u regiji i koja bi dovela do međusobnog priznavanja. Naš stav je da dijalog Kosova i Srbije nema veze sa statusom Kosova, već s normalizacijom odnosa dviju zemalja”, rekao je hrvatski šef diplomacije za Albanian post, prenosi Hina, na koju se pozivaju bh. mediji.

Selaković je, reagirajući na tu izjavu, u pisanom saopćenju istakao da je Grlić Radman “izašao iz okvira službene politike EU-a, koja je po tom pitanju na statusno neutralnim pozicijama”.

Srbijanski šef diplomatije naglasio je da se stavovi i argumenti Srbije zasnivaju na međunarodnom pravu, te da Srbija “uprkos željama ministra Grlića Radmana, neće priznati jednostrano proglašenu nezavisnost svoje južne pokrajine”.

“Za to (Srbija) ima čitav niz valjanih razloga, a njeni argumenti su čvrsto zasnovani na međunarodnom pravu, na pravno važećoj Rezoluciji 1244 Vijeća sigurnosti UN-a, te na osnovnim principima na kojima počivaju savremeni međunarodni odnosi”, naglasio je Selaković.

Pozicija hrvatske diplomatije po tom pitanju je, kako je ocijenio Selaković, “najblaže rečeno, protivrječna, jer Hrvatska danas brani teritorijalni integritet i suverenitet Ukrajine pozivajući se upravo na princip suverenosti i nepovredivosti teritorijalnog integriteta država, a istovremeno Srbiji uskraćuje ista prava”.

To, kako je naglasio, “nije ni principijelno ni dobrosusjedski”.

Principi međunarodnog prava, po njegovoj ocjeni, “moraju biti univerzalni da bi uopće bili principi, a svako odstupanje od pravila i prihvatanje presedana zapravo obesmišljava međunarodno pravo i ruši njegove temelje”.

Selaković smatra da su mnoge zemlje “upravo u sadašnjoj geopolitičkoj situaciji”, postale “bolno svjesne da se povrede međunarodnog prava i principa vraćaju kao bumerang”, te da se zato brojne države odlučuju da “olako dato priznanje Kosovu povuku”.

“Očekujemo da će tim putem poći i Republika Hrvatska, ne samo zbog posvećenosti međunarodnim pravu, već i zbog toga što, nadamo se, sagledava važnost izgradnje stabilnih dobrosusjedskih odnosa s Republikom Srbijom”, poručio je Selaković, prenose federalna.ba i Fena.

(StarMo)