Naslovnica Region Srbija: Nove dojave o postavljenim bombama

Srbija: Nove dojave o postavljenim bombama

88
foto: ilustracija

Beograd — Dojave o podmetnutoj eksplozivnoj napravi stigle su na elektronske adrese 134 osnovne škole na teritoriji Školske uprave Novi Sad, kao i nekih škola u Pirotu, Nišu, Babušnici, Vlasotincu, Lebanu i Kuršumliji, saopštilo je 20. maja Ministarstvo obrazovanja, nauke i tehnološkog razvoja Srbije.

Kako se navodi, u cilju sigurnosti učenika škole su obavijestile Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije o prijetnji i policijske ekipe su na terenu.

“Do okončanja kontradiverzionog pregleda nastava će se odvijati online”, saopštilo je Ministarstvo obrazovanja, dodajući da će učenici će biti vraćeni u klupe nakon sigurnosne potvrde, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Dodaje se da će o načinu organizovanja časova i povratku na neposrednu nastavu škole obavijestiti učenike i njihove roditelje redovnim kanalima komunikacije.

Prethodnog dana ministar obrazovanja Srbije Branko Ružić rekao je da je policija utvrdila da su sve dotadašnje dojave o bombama u školama bile lažne, prenosi Beta.

On je za televiziju Pink podsjetio da je proteklih dana bilo mnogo dojava o postavljenim bombama u školama, posebno u Beogradu, i da su sve “konačno pregledane”.

Naglasio je da je u “100 posto slučajeva bilo riječ o lažnim dojavama”.

Kako je ranije izjavio pomoćnik ministra obrazovanja Milan Pašić, u 49 osnovnih i 21 srednjoj školi u Beogradu nastava je 18. maja bila organizovana online, jer su obavljani pregledi nakon dojava o postavljenim bombama.

U Srbiji je i u srijedu, 18. maja, upućeno više dojava o navodno postavljenim bombama u objektima u Beogradu, Novom Sadu u Vojvodini i Nišu na jugu Srbije.

Dojave su pristigle elektronskom poštom na adrese bolnica, škola, aerodroma, tržnih centara, zoološkog vrta, mostova, kao i za letove kompanije Air Serbia za Rusiju.

(StarMo)