Naslovnica Region Srbija: Nisu im se dopali planovi Hrvatske u vezi Nikole Tesle

Srbija: Nisu im se dopali planovi Hrvatske u vezi Nikole Tesle

106

Beograd — Stavljanje lika Nikole Tesle na nacionalnu stranu kovanice eura, ako Hrvatska postane članica Eurozone u narednom periodu, predstavljalo bi “prisvajanje kulturnog i naučnog nasljeđa srpskog naroda”, saopćili su iz Narodne banke Srbije (NBS).

Povodom izjave hrvatskog premijera Andreja Plenkovića da su građani Hrvatske anketom izabrali naučnika Nikolu Teslu kao najpoželjniji motiv za euro, iz NBS-a kažu da je “nesporno da se slavni naučnik tokom svog života izjašnjavao kao Srbin po porijeklu i rodu”, prenose “Večernje novosti”.

“S tim u vezi, sasvim je sigurno da bi bile preduzete odgovarajuće aktivnosti prema nadležnim institucijama EU kako bi se ukazalo na neprimerenost takvog prijedloga”, navode iz NBS-a.

Kako u NBS-u objašnjavaju, država članica ima obavezu obavještavanja drugih članica o nacrtima dizajna novih nacionalnih strana euro kovanica, a zahtjev za odobrenje dizajna podnosi se Vijeću EU.

“Vijeće EU odobrit će dizajn nacionalne strane eurokovanice ako su ispunjeni tehnički uslovi i ako nema primedbi drugih država članica koje koriste euro kao zajedničku valutu”, ističe NBS.

(StarMo)